Je denkt eraan om een houten vlonder te leggen? Dan spoken er waarschijnlijk allerlei vragen door je hoofd. Welk hout is geschikt, hoe begin ik hieraan en waar moet ik op letten? Op deze pagina vind je alle antwoorden!
Geschikte houtsoorten
Let erop dat niet elke houtsoort geschikt is om een vlonder te maken. Om ervoor te zorgen dat je houten vlonder lang meegaat, kies je best voor duurzame houtsoorten. Denk bijvoorbeeld aan hardhout zoals ipé en bankirai.
Tegenwoordig zijn composiet planken erg populair. Die bestaan uit kunststof, maar zien eruit als hout. Ze zijn dus sterk en onderhoudsvriendelijk. Bovendien kies je uit tientallen kleuren. Voor elk terras is er dus een oplossing.
Stap-voor-stap een houten vlonder maken
1. Afgraven en zand storten
Bepaal de plaats, vorm en afmetingen van de vlonder. Graaf 15 cm grond af over de volledige oppervlakte. Daarna vul je dit op met gestabiliseerd zand en gebruik je een trilplaat om alles te verdichten. Gebruik een afreilat of waterpas om het zand af te vlakken.
2. Worteldoek plaatsen
Ik raad aan om onder de vlonder een worteldoek te plaatsen. Die voorkomt dat onkruid onder het terras begint te groeien en het uitzicht van je vlonder verpest. Zorg ervoor dat aparte stroken elkaar minstens 15 cm overlappen.
3. Tegels en onderbalken leggen
We gebruiken enkele betontegels als fundering voor de onderbalken. Leg ze op het zandbed en klop er zachtjes op met een rubberen hamer zodat ze goed vastliggen. De afstand tussen de tegels is afhankelijk van de tussenmaat van de onderbalken, die dan weer afhankelijk is van de lengte van de vlonderplanken. Zorg dat alles goed ondersteund is. En zoals altijd is het beter om te veel balken te voorzien dan te weinig.
4. Planken vastschroeven
Daarna leggen we de eerste vlonderplank op de onderbalken. Je kan ze eventueel iets laten uitsteken aan de zijkanten en later alles op dezelfde lijn afzagen met een cirkelzaag of decoupeerzaag. Wil je een afdekplank onder de eerste rij? Let er dan op dat de eerste plank voldoende uitsteekt.
Schroef elke plank op minstens twee plaatsen vast. Gebruik schroeven die voldoende lang zijn en geschikt zijn voor buiten (RVS).
5. Afwerking
Bij een vlonder in echt hout moet je de planken nog behandelen met een beits of olie. Die zal het hout beschermen. Je kan dit best na enkele jaren herhalen om alles in topconditie te houden.
Tips voor je houten vlonder
- Een houten vlonder maken is helemaal niet zo moeilijk. Je kan dus flink wat geld uitsparen door zelf de handen uit de mouwen te steken.
- Installeer eventueel een spatwaterdicht stopcontact in de zijkant van de vlonder. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld een elektrische terrasverwarming wil gebruiken of een radio op je terras wil.
- Al aan verlichting gedacht? Een houten vlonder met indirecte verlichting (ledstrip) is bijzonder stijlvol.
- Zorg ervoor dat er een beetje vrije ruimte is tussen de houten planken. Hout leeft, en zal uitzetten of krimpen onder invloed van de temperatuur. Indien er onvoldoende plaats is, kan het hout omhoog komen.
De aankleding
Is je nieuwe houten vlonder klaar? Dan is het hoog tijd voor de aankleding. Zet bijvoorbeeld een paar polyester plantenbakken op je terras. Polyester is kleurvast, sterk en onderhoudsvrij (meer info). Voeg nog een paar andere accessoires toe, zoals een houten windlicht of een decoratieve gieter.
Daarna is het de beurt aan de terrasmeubelen. Ga je voor een trendy loungeset, enkele ligstoelen of een tuintafel met bijhorende stoelen? De mogelijkheden zijn eindeloos.
Zonwering mag ook niet ontbreken. Een parasol is een must-have op warme zomerdagen. Indien je terras in de buurt van de woning of een vrijstaande garage staat, is een schaduwdoek een goed alternatief. Of ga meteen voor een complete pergola.
Tenslotte is het een goed idee om terrasverwarming te voorzien. Met een terrasheater of vuurkorf geniet je ook op frissere dagen van je tuin.