Terrasoverkapping in aluminium of hout?

Ben je voor de zoveelste keer van je terras naar binnen gevlucht voor een plotse regenbui? Dan zal het niet lang duren voor je googelt: ‘overkapping voor terras‘.

Binnen deze zoekresultaten zijn er twee soorten terrasoverkappingen; in hout en aluminium. Maar wat is nu de beste keuze? In dit artikel leggen we beide materialen naast elkaar.

Houten terrasoverkapping

Hout is al vele decennia een geliefd bouwmateriaal, simpelweg omdat het overal voorhanden is en makkelijk te bewerken is. Het wordt gebruik voor woningbouw, tuinhuizen, carport en natuurlijk ook terrasoverkappingen.

Houten terrasoverkappingen bestaan meestal uit een bouwpakket. Je koopt bij de leverancier alle materiaal, waarna je de constructie zelf in elkaar moet timmeren. Met de bijgeleverde handleiding is dat gelukkig niet zo moeilijk.

Ben je een echte doe-het-zelver? Dan vind je ongetwijfeld online enkele bouwplannen om een houten overkapping te maken. Je kiest dan zelf het materiaal. Dat biedt iets meer vrijheid.

Voor- en nadelen hout

  • Budget. Houten terrasoverkappingen zijn doorgaans goedkoper dan aluminium (afhankelijk van de houtsoort).
  • Zelfbouw. Hout is het perfecte materiaal voor zelfbouwers, waardoor je weer wat geld uitspaart.
  • Onderhoud. Een minpuntje is dat je het hout regelmatig moet behandelen. Bij slecht onderhoud kan het rotten.
  • Gewicht. Massieve houten balken zijn zwaarder dan hun aluminium variant, waardoor je soms een extra helpende hand nodig hebt tijdens de installatie.

Alu terrasoverkapping

Aluminium vinden we steeds meer terug in woningen. Denk maar aan alu ramen en deuren. Die zijn een goed alternatief voor hout of kunststof.

Tegenwoordig zijn ook de alu tuinoverkappingen aan een opmars bezig. Simpelweg omdat dit materiaal heel sterk en duurzaam is. Bovendien hebben de profielen een heel strakke uitstraling.

Een belangrijke troef van aluminium is het onderhoudsgemak. Je hoeft de profielen niet te herschilderen na enkele jaren. En door de speciale spuittechnieken (poedercoating) zal de overkapping niet verkleuren onder invloed van zonlicht.

Voor- en nadelen aluminium

  • Onderhoud. Aluminium vraagt amper of geen onderhoud.
  • Kleuren. Dankzij het grote aanbod RAL-kleuren kan je de profielen afstemmen op de kleuren van je buitenschrijnwerk.
  • Gewicht. De constructie is heel licht, waardoor grote overspanningen met weinig steunpalen mogelijk zijn.
  • Prijs. Een alu overkapping is vaak duurder dan eentje in hout.

Hout of aluminium?

Het antwoord op deze vraag is een persoonlijke overweging. Houd tijdens je keuze rekening met bovenstaande voor- en nadelen en hak de knoop door. Wil je bijvoorbeeld een goedkope terrasoverkapping, dan is hout waarschijnlijk de beste optie. Ben je iemand die graag zo weinig mogelijk tijd spendeert aan het onderhoud? Ga voor aluminium.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.