Ben jij die dorre planten en droge plekken in je gazon beu? Dan heb je een tuinberegening nodig. Hiermee blijft jouw tuin de hele zomer mooi groen, zonder dat je met gieters en tuinslangen hoeft te sleuren.
Onderdelen van een tuinberegeningssysteem
Een tuinberegening is complexer dan je denkt. Het systeem bestaat uit allerlei componenten. Hieronder vind je een overzicht van de voornaamste onderdelen:
- Sproeiers (van turbinesproeiers tot nevelaars)
- Druppelslangen
- Leidingen en koppelstukken
- Groepenverdelers
- Beregeningspomp
- Regensensor
- Sproeicomputer
- Filter
Natuurlijk zijn al deze onderdelen niet in elke installatie aanwezig. De samenstelling is afhankelijk van de grootte van je tuin en je persoonlijke wensen. Je kan bijvoorbeeld voor een eenvoudige tuinberegening gaan of een volledig geautomatiseerd systeem.
Meer comfort met automatisatie
Automatiseer je tuinberegening voor meer comfort. Het systeem zal rekening houden met de weersverwachtingen, de bodemvochtigheid, de ingestelde planning en andere parameters om op een slimme manier je gras en planten te beregenen. Deze automatisatie bespaart je niet alleen tijd, maar ook water (doordat je bijvoorbeeld niet sproeit wanneer er enkele uren later een regenbui wordt verwacht).
Hergebruik regenwater
Het is duur en verkwistend om leidingwater te gebruiken om te sproeien.
Kies daarom voor een beregeningssysteem met regenwater. Je kan regenwater van je dak opslaan in een kunststof of betonnen regenwaterput en dit later hergebruiken voor de besproeiing.
Tip: zorg voor een leidingwater back-up in het geval van extreem droge zomers waarbij het reservoir uitgeput raakt.
Hoeveel druk is er nodig?
Volgens Pidpa levert de waterleiding 800 tot 1200 liter water per uur met een druk van circa 2 bar. Dat is meestal voldoende voor het gelijktijdig gebruik van 2 tot 5 sproeiers, afhankelijk van het soort sproeier dat in je tuin staat.
Is de waterdruk te laag? Dan kan je een pomp toevoegen.
Tip: verdeel je tuin in meerdere zones. Op deze manier kan je het maximale debiet van je waterleiding optimaal benutten door zones één voor één in te schakelen.
Hoe diep moeten de leidingen?
Bij strenge vorst zal de bovenste laag van het aardoppervlak bevriezen tot ongeveer 60 cm. Dit kan de leidingen beschadigen. Daarom raadt men aan om de beregeningsleidingen minstens 65 cm diep te leggen.
Waar moeten de sproeiers komen?
De positie van de sproeiers is afhankelijk van het type en de reikwijdte. Sommige hebben een reikwijdte tot wel 10 meter, bij andere is dit slechts 4 meter.
Er zijn een paar regels om rekening mee te houden:
- Plaats sproeiers zoveel mogelijk aan de woningzijde of vlak naast het terras. Op deze manier kan je ze optimaal op de tuin richten en wordt je gevel of terras niet nat.
- Zet sproeiers zoveel mogelijk op straalafstand. Bij een sproeier met een reikwijdte van 6 meter zet je de volgende op 6 meter afstand. Enkel zo wordt het water goed verdeeld.
Druppelslangen leg je in lijnen met een onderlinge afstand van 40 cm.
Hulp nodig met de positionering? Firma’s zoals Wilkon maken een sproeiplan op maat.
Wat kost een tuinberegening?
Een basis beregeningsinstallatie voor een doorsnee tuin met 2 zones kost ongeveer €500, excl. installatie. Voor grotere systemen met 8 zones ligt de prijs rond €1.200.
Natuurlijk zijn er verschillende zaken die de kostprijs bepalen, zoals:
- De grootte van je tuin
- De componenten in het systeem
- De keuze voor een traditionele of automatische beregening
- Zelfbouw of laten aanleggen door een tuinier
Mijn advies: vraag meerdere offertes op om een correcte vergelijking te maken en de beste partner voor jouw project te vinden.
Zelf doen of uitbesteden?
Tuinberegening installeren vraagt heel wat werk. Eerst wordt er een duidelijk plan gemaakt. Nadien volgen de graafwerken, de aansluitingen en de opstart van het systeem. Omdat er zoveel werk in kruipt, laten de meeste gezinnen de installatie over aan een professional.
Toch kiezen sommige handige harrys om zelf tuinberegening te installeren. Dat kan, dankzij de vele zelfbouwpakketten die leveranciers tegenwoordig aanbieden. Ik raad wel aan om een aanbieder te zoeken die ook advies geeft en je begeleidt tijdens de installatie. Op deze manier ben je zeker dat alles correct is gebeurd.