Heb je een oud huis met een verwilderde tuin gekocht of is je eigen tuin in de loop der jaren overwoekerd door onkruid? Dan is het hoog tijd voor een opknapbeurt. Hoe je aan deze opkuis begint, lees je op deze pagina.
Stap 1: doe een inspectieronde
Om te beginnen maak je best een overzicht van de tuin. Bepaal welke bomen en struiken je moet snoeien en welke je gaat verwijderen. Deze inventarisatie is handig om het juiste gereedschap te verzamelen (meer hierover in de volgende stap).
Denk ook eens na over de plaats waar je gaat beginnen. Bij een verwilderde tuin kan je soms niet anders dan helemaal vooraan aan de zijde van de woning te beginnen, maar misschien is er nog een toegang achteraan het perceel die de tuinwerken vergemakkelijkt.
Stap 2: gereedschap verzamelen
Een verwilderde tuin opkuisen gaat makkelijker en sneller met het juiste gereedschap. Volgende materialen zullen zeker van pas komen:
- Bosmaaier: de eenvoudigste manier om hoge grassen, netels en ander onkruid te verwijderen is met behulp van een bosmaaier. Let erop dat je de juiste maaikop gebruikt.
- Hakselaar: na het snoeien en kappen van bomen of struiken heb je waarschijnlijk een grote berg met takken. Die nemen veel plaats in. Met een verhakselaar verklein je dit volume aanzienlijk. Het verhakselde hout kan je als bodembedekker gebruiken of op de composthoop gooien. Huur zo’n hakselaar bij een verhuurfirma in de buurt.
- Kettingzaag: in sommige overwoekerde tuinen moet je dikke takken doorzagen of bomen verwijderen. Een kettingzaag is dan onmisbaar.
- Snoei- en haagschaar: een manuele snoeischaar en een elektrische haagschaar zijn perfect voor het fijnere werk. Hiermee kan je hagen en struiken mooi afgelijnd snoeien.
- Grasmaaier: een grasmaaier mag ook niet ontbreken. Gebruik een model dat in hoogte verstelbaar is om makkelijker hoogstaande grassen te maaien.
- Overig tuinmateriaal: denk bijvoorbeeld aan een spade, hark, kruiwagen, afvalzak…
Naast bovenstaande gereedschap raad ik aan om beschermende kledij te voorzien. Draag een veiligheidsbril, handschoenen, gehoorbescherming en veiligheidslaarzen tijdens het opkuisen van je tuin. Op deze manier voorkom je ongelukken.
Stap 3: opruimen
De kans is groot dat er in een verwaarloosde tuin nog een aantal accessoires liggen, zoals oude bloempotten, een kapotte zitbank, verloederde speeltoestellen… Verwijder die eerst. Knap ze op om ze een tweede leven te geven of breng ze naar een recyclagepark in de buurt wanneer ze onherstelbaar beschadigd zijn.
Stap 4: gras maaien
Ik raad aan om eerst het gras te maaien voordat je met de grotere beplanting begint. Op deze manier wordt het makkelijker om het overzicht te bewaren.
Gebruik eerst een bosmaaier om het hoge gras kort te wieken. Hark al het groenafval bijeen. Daarna kan je met een grasmachine alles netjes op dezelfde hoogte maaien. Afhankelijk van de hoogte moet je dat in twee keer doen.
Is het grastapijt in slechte staat en wil je later een nieuw gazon zaaien? Dan kan je eventueel een tuinfrees huren om de grond om te woelen. De messen breken de aarde op om de bodemstructuur te verbeteren.

Stap 5: bomen en struiken snoeien
Nu is het tijd om de bomen en struiken aan te pakken.
Zijn er bomen die je wil verwijderen? Gebruik een kettingzaag om eerst de takken te snoeien en pak daarna de stam aan. De stronk van kleinere boompjes kan je uitgraven met een spade. Voor grotere exemplaren huur je best een stronkenfrees.
Tip: je mag niet zomaar alle bomen kappen. Informeer jezelf bij de gemeente omtrent de geldende richtlijnen.
Simpelweg takken snoeien doe je met behulp van een snoeischaar of haagschaar. Bij sommige planten moet je wel rekening houden met de ideale snoeidiepte en -periode. Anders loop je het risico om de plant te hard te beschadigen.
En wat met het snoeiafval? Dat mag je met een aanhangwagen of afvalzak naar een containerpark in de buurt brengen. Bij een grote overwoekerde tuin is het beter om een container voor groenafval te huren.
Stap 6: (her)planten
Een verwilderde tuin opkuisen is het ideale moment om enkele boompjes of struiken te verplaatsen. Sommige planten, zoals siergrassen die te groot geworden zijn, kan je splitsen in meerdere delen.
Daarna vul je lege plekken op met nieuwe planten. Houd wel rekening met het plantseizoen van de soort in kwestie.
Stap 7: verharding schoonmaken
Hoera, je bent bijna klaar met het opknappen van je tuin. Nu rest enkel nog de schoonmaak van de tuinverharding. Gebruik een spade of kantenmaaier om een mooie aflijning rond het terras en tuinpaden te creëren. De klinkers of tegels maak je schoon met een aangepast schoonmaakproduct.
Algemene tips
Nog een paar algemene tips voor het opknappen van een verwaarloosde tuin:
- Vraag hulp aan familie of vrienden. Vele handen maken licht werk.
- Maak een plan van aanpak. Zo weet je welke stappen je moet volgen.
- Voorkom dat je tuin opnieuw overwoekert door deze regelmatig te onderhouden.
- Probeer de overlast voor de buren te beperken (lawaai, vallende takken…).
- Zie je het echt niet meer zitten? Schakel dan een tuinfirma in om alles op te ruimen.