Er is niets zo rustgevend in een tuin als een vijver. Je kan uren zitten turen naar de vissen in het water, de kringen van een fontein of de insecten in de beplanting. Klinkt dit als muziek in de oren? Dan kan je misschien een vijver in jouw tuin plaatsen. Maar voordat je aan de werken begint, neem je best een kijkje naar onderstaande tips.
De vorm en grootte
In de eerste plaats moet je een vorm kiezen. Ga je voor een natuurlijk uitzicht met kronkelende lijnen? Of ben je eerder fan van een strakke, moderne vijver? Deze keuze is vooral persoonlijk en zal niet alleen afhangen van de stijl van je woning, maar ook van je eigen smaak en voorkeur.
Daarnaast moet ook de grootte gekozen worden. Voor een gezond biologisch evenwicht wordt meestal een minimuminhoud van 2.000 à 3.000 liter genomen. Uiteraard kan je ook voor een grotere vijver kiezen.
Hoogteverschillen
Elke vijver heeft hoogteverschillen nodig. Deze zijn nodig om de beplanting optimale groeimogelijkheden te geven. Sommige vijverplanten groeien bijvoorbeeld best op een diepte van 50 cm, terwijl andere minstens 80 cm nodig hebben. De meeste vijvers zijn tussen de 80 en 100 cm diep. Zo kunnen vissen probleemloos overwinteren.
Nog een vorm van hoogteverschillen zijn watervalletjes. Op deze manier kan je een natuurlijke uitstraling aan je vijver geven. Ze zorgen bovendien voor extra zuurstof in het water. Een watervalletje kan dus een interessante optie zijn.
Beplanting
In een vijver zijn eerst en vooral zuurstofplanten erg belangrijk. Deze planten zorgen ervoor dat je vijver mooi helder blijft. Andere decoratieve planten in en rond de vijver, zoals lelies, zijn ook altijd een meerwaarde. Om de juiste planten op de juiste plaats te zetten, kan je best een beplantingsplan opmaken.
Verlichting
Heel wat mensen plaatsen verlichting in en rond hun vijver. Zo kunnen ze ook ’s avonds van hun zelfgemaakte waterwereld genieten. Ook hier is er een overvloed aan mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een waterfontein verlichten met een spot, of de contouren van je vijver accentueren met een LED-strip. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Vissen
Vissen zijn meestal de sterren van een tuinvijver. Hoewel vissen geen belangrijke rol spelen in het biologisch evenwicht van de vijver, brengen ze wel leven in de brouwerij. Helaas zijn niet alle vissen geschikt voor een vijver. Sommige vissen vreten aan de beplanting terwijl bepaalde vissoorten moeilijk te combineren zijn. Daarom doe je best op voorhand wat onderzoek. Uiteraard kan je ook altijd aan een vijverspecialist vragen welke vissen geschikt zijn. Op deze pagina is alvast een overzicht te vinden van populaire vijvervissen.
Waterpartijen
We hebben het eerder al gehad over watervallen. Maar er zijn nog andere leuke waterpartijen, zoals fonteinen. Je kan een eenvoudige fontein in de vijver zetten, maar ook een waterspuitend beeldje aan de rand van het water zetten.