Iedereen droomt van een inbouw zwembad in de tuin. Maar dat kost handenvol geld. Om budgettaire redenen is het dus interessant om naar een opbouw zwembad te kijken. Dat is helemaal niet erg, want een bovengronds zwembad biedt allerlei mogelijkheden.
Bovengronds of half ingegraven
We onderscheiden twee soorten opbouw zwembaden. Ofwel is het volledige zwembad zichtbaar en wordt het simpelweg op het gras of een fundering geplaatst, ofwel wordt het half ingegraven in de grond.
Het voordeel van een semi-ondergronds zwembad is de beperkte hoogte. De randen steken minder hoog uit, waardoor het zicht op de tuin behouden blijft. Een gedeeltelijk bovengronds zwembad is ook handig voor hellende tuinen. Zo zijn er minder grondwerken nodig.
Een belangrijk voordeel van beide types is dat ze veiliger zijn voor kinderen. Bij een traditioneel zwembad dat volledig ingegraven is, is de kans groot dat een klein kind in het water valt. Door de opstaande randen van een bovengrondse kuip is die kans veel kleiner (of bijna onbestaande).
Soorten bovengrondse zwembaden
Zelfdragend zwembad
Dit rond zwembad in kunststof is zelfdragend. Dit wil zeggen dat er geen extra frames of steunpilaren aan te pas komen om het gewicht van het water te dragen. Hierdoor kan je het zowat overal in de tuin plaatsen.
Metalen zwembad
Metalen zwembaden zijn bijzonder stevig. Daarom worden ze vaak ingebouwd, maar ook als bovengronds zwembad kan je ze gebruiken. Deze stevigheid zorgt voor een lange levensduur. Het metaal kan tegen een stootje, waardoor je geen schrik moet hebben dat spelende kinderen het waterbassin beschadigen.
Houten zwembad
Deze zwembaden zijn erg geliefd, omdat het hout een prachtige natuurlijke uitstraling heeft die perfect aansluit bij een tuin. Net als bij de andere modellen zijn er verschillende vormen en formaten om uit te kiezen. Een aandachtspunt bij dit type is de gebruikte houtsoort. Kies voor kwalitatief hardhout. Dat komt het onderhoudsgemak en de levensduur ten goede.
Composiet zwembad
Op zoek naar een bovengronds zwembad met een moderne en strakke uitstraling? Dan is composiet het overwegen waard. Een composiet zwembad is super sterk en heeft een lange levensduur, zelfs bij intensief gebruik. Het is verkrijgbaar met wanden in vele kleuren en motieven. Aan keuze is er dus geen gebrek.
Beton/steen
In principe kan je ook een betonnen zwembad semi-bovengronds plaatsen. Het gaat dan meestal om maatwerk. De aannemer zal ter plaatse de wanden metselen of gieten in beton. Dat is natuurlijk iets duurder dan een prefab model, maar het resultaat mag wel gezien worden.
Zwemcontainer
Heb jij al gehoord van zwemcontainers? Deze metalen scheepscontainers kregen een make-over tot zwembad. Alles is inbegrepen; een filterinstallatie, trapjes, verlichting… sommige modellen hebben zelfs een raam in de zijkant.
Netjes afgewerkt met een omranding op maat
De meeste mensen zetten het bovengronds zwembad simpelweg in de tuin, net zoals de leverancier het aanlevert.
Maar je kan ook een stapje verder gaan en een houten omranding op maat laten bouwen. Die verstopt alle frames en filterbuizen. Op deze manier is alles netjes afgewerkt. Maak van alles één geheel, en voorzie een trapje in hetzelfde materiaal of bouw een heus zonneterras in dezelfde stijl als de omranding.
Vergeet de funderingen niet
Het watervolume zorgt voor flink wat gewicht. Daarom voorzie je best een degelijke fundering voor je opbouw zwembad. Maak een stevige basis in beton of gestabiliseerd zand (chape) waarop het gewicht kan rusten. Natuurlijk controleer je of alles waterpas ligt.
Vergeet ook niet om tijdens de bouw van de funderingen de nodige nutsleidingen te installeren (water en elektriciteit). Die heb je nodig voor de technische voorzieningen, zoals de filters en eventueel een warmtepomp.