Met het warme weer snakt iedereen naar verfrissing. De beste oplossing is nog steeds om een verfrissende duik te nemen in het water. Je denkt waarschijnlijk meteen aan een zwembad, maar tegenwoordig zijn zwemvijvers erg populair. Dankzij hun natuurlijke uitstraling passen ze perfect bij de rest van je tuin. Bovendien zijn ze erg onderhoudsvriendelijk en heb je geen chemische producten nodig. Elke zwemvijver heeft namelijk een natuurlijke filterinstallatie.
Zwemvijvers komen in verschillende stijlen. Vandaag nemen we een kijkje naar de moderne ontwerpen. Moderne zwemvijvers worden getypeerd door strakke vormen en rechte lijnen. Ze zijn opvallend onopvallend. Moderne zwemvijvers passen vooral bij strakke woningen, maar ook bij een pastorijwoning zal dit natuurlijke zwembad niet misstaan.
Bovenstaande moderne zwemvijver bewijst dat deze stijl ook bij meer landelijke woningen past. Zoals je ziet, wordt de linkerzijde (waar het riet staat) als filter gebruikt. Er werd ook een kleine kade gemaakt – ideaal als ‘springplak’ voor kinderen. Aan het uiteinde zien we ook een fonteintje. Fonteinen worden vaak in moderne zwemvijvers geplaatst om extra zuurstof te voorzien voor de vissen.
Deze natuurlijke zwemvijver van Aqua Art is een echt pareltje. Wat meteen opvalt is de randloze afwerking (zonder boordsteen). Zo loopt deze moderne zwemvijver mooi over in het omliggende grasveld. Als afscheiding tussen het zwem- en filtergedeelte werd een stenen pad aangelegd. Dit is niet alleen mooi, maar ook praktisch.
Het leuke aan deze moderne zwemvijver is de ondiepe zone. Het water net voor de ligstoelen is slechts enkele centimeters diep. Hier kan je dus even afkoelen – pootje baden bijvoorbeeld – zonder volledig onder water te gaan.
Bij bovenstaande voorbeeld werd slim gebruik gemaakt van het hoogteverschil in de tuin. Zo werd de zwemvijver opgesplitst in drie delen: een deel bovenaan, een deel onderaan en een filtergedeelte. Via een overloop loopt het water van boven naar beneden. Zo krijg je ook het gezellige geluid van druppelend water op je terras.
Weinig moderne zwemvijvers spreken zo tot de verbeelding als bovenstaande voorbeeld. Eerst en vooral is deze vijver enorm groot. Daarnaast werden bloemen, planten en zelfs bomen naadloos in het ontwerp geïntegreerd. Het padje en het bijhorende terras – die gemaakt werden in donkerblauwe natuurstenen – zorgen voor een mooi contrast met het groene water en de planten. Als dit geen zwemvijver om van te dromen is, dan weet ik het ook niet meer.
Vaak denken mensen dat ze een gigantische tuin nodig hebben om een zwemvijver aan te leggen. Niet is minder waar. Hierboven zie je een mooi moderne zwemvijver op een relatief beperkte oppervlakte. Hij werd mooi geïntegreerd in de tuin en sluit naadloos aan bij het overdekte terras.
Tot hiertoe hebben we vooral moderne zwemvijvers gezien die mooi afgebakend zijn. Maar je zou ook voor een ‘overstroom-concept’ kunnen kiezen. Hierbij wordt het zwemgedeelte ingegraven in een grotere vijver. De filterplanten komen dan rond de rand van het zwembad te staan. Het resultaat kan erg mooi zijn.
Tuinarchitect Patrick Verbruggen ontwierp deze prachtige moderne zwemvijver. Ook hier zien we een diep en ondiep gedeelte. De lijnen van de zwemvijver volgen mooi het terras en worden doorgetrokken in het plantenperkje.