Een zwembad plaatsen: de mogelijkheden op een rijtje

Inhoud van dit artikel

Een zwembad in de tuin, wie droomt daar niet van? Een zwembad plaatsen vraagt echter de nodig voorbereiding. Want er zijn verschillende knopen door te hakken, zoals het type (inbouw/opbouw), de vorm, de afmetingen, de verwarmingsmethode, enz.

In dit artikel bespreken we alvast enkele mogelijkheden.

Opbouw zwembaden

De meest eenvoudige manier om een zwembad te plaatsen in je tuin, is met een opbouwmodel. Dat zet je gewoon op het gras. Speciale graafwerken of funderingen zijn dus niet nodig.

Er zijn trouwens verschillende soorten opbouw zwembaden verkrijgbaar:

  • Zelfdragende opblaasmodellen
  • Kunststof baden met een buizenframe
  • Houten zwembaden

Elke soort heeft haar voor- en nadelen. De opblaasbaden kan je bijvoorbeeld makkelijk opbergen in de winter, terwijl eentje met een houten frame deels ingebouwd kan worden.

Aan keuze is er alvast geen gebrek. Zet bijvoorbeeld een klein rond zwembad in je stadstuintje om jezelf in de zomer wat te verfrissen. Wie graag zwemt, kiest een groot zwembad met een diepte van 1,2 meter. Alle afmetingen komen aan bod. Voor iedere waterliefhebber is er dus een oplossing te vinden.

opbouw zwembad in hout

Inbouw zwembaden

Opbouw zwembaden zijn de meest budgetvriendelijke manier om te genieten van zwemplezier. Maar ze hebben ook nadelen. Want op visueel vlak is het niet de beste oplossing.

Wil je een zwembad dat perfect geïntegreerd is in je tuin? Dan heb je een inbouwmodel nodig. Dat wordt netjes ingegraven en afgewerkt met een omranding in tegels of natuursteen. Meestal combineert men dit met een extra terras of een complete poolhouse.

Net als bij de opbouwmodellen is er een grote keuze aan materialen, zoals staal, polyester en beton. Sommige materialen zijn geschikt voor prefab zwembaden. Die plaatst men in recordtempo. Maar je kan er ook voor kiezen om alles manueel te bouwen. Dat is handig als je erg specifieke wensen hebt.

onderhoud zwembad tips

Zwemvijver

De laatste jaren winnen zwemvijvers aan populariteit. Dat zijn simpelweg inbouw zwembaden met een natuurlijke filtratie. Ongeveer 1/3e van het zwembad wordt als filterbekken ingericht, inclusief zuiverende planten en stenen. Voor een zwemvijver heb je dus meer plaats nodig om van dezelfde zwemoppervlakte te genieten.

Het grote voordeel van een zwemvijver is de natuurlijke uitstraling. Ze gaat op in de rest van de tuin. Vooral buiten het zwemseizoen is dat een meerwaarde. Daarnaast is dit ook op ecologisch vlak een interessante keuze, omdat er geen chemicaliën nodig zijn voor het onderhoud.

natuurlijke zwemvijver van aqua art

Zwembadverwarming

Kleinere opbouw zwembaden zullen na enkele dagen aangenaam warm aanvoelen door de zonnestralen. Maar het grote volume van een inbouw zwembad verwarmen gaat veel trager. Een beetje hulp is dus welkom.

Enkele mogelijkheden:

  • Warmtepomp
  • Zonnecollector
  • Elektrische verwarming
  • Houtkachel

Welke zwembadverwarming je kiest, hangt af van diverse factoren. Een warmtepomp heeft de laagste verwarmingskosten (circa € 0,05/kW warmte), maar is wel duurder in aankoop. Een zonnecollector werkt gratis. Maar die zal minder warmte produceren dan een elektrische verwarming, warmtepomp of houtkachel. Laat je dus goed adviseren door de verkoper om de geschikte zwembadverwarming te vinden.

Afdekking

Een afdekking is absoluut noodzakelijk wanneer je het water verwarmt. Anders zal de temperatuur ’s nachts te hard zakken, waardoor je verbruik toeneemt. Nog een voordeel is dat het zwembad langer proper blijft. Bladeren, stof en insecten zullen minder snel in het water terechtkomen.

Er is opnieuw bijzonder veel keuze op het vlak van afdekkingen. Sommige mensen kopen een eenvoudig afdekzeil, terwijl we bij inbouw zwembaden dikwijls een rolluik zien. Met een vaste overkapping kan je aanzienlijk langer zwemmen, ook als het buiten slecht weer is. Dankzij de rail schuif je de overkapping makkelijk uit de weg om in de zomer van het zonnetje te genieten.

Filters

Tenslotte hebben we nog de filters. Die verwijderen al het vuil, zodat het water mooi helder blijft.

De twee meest gekozen filtersystemen zijn:

  • Patroonfilters. Goedkoop, maar filtert minder goed dan een zandfilter en is niet geschikt voor warmtepompen.
  • Zandfilters. Leveren het beste resultaat, maar zijn duurder in aankoop.

Sommige filters hebben een bijhorende pomp, voor andere modellen moet je een aparte zwembadpomp installeren om het water te laten circuleren.

Reacties

Eén reactie

  1. Bedankt voor de tip dat patroonfilters het vuil niet zo goed uitfilteren als een zandfilter! Voor mijn nieuw gebouwde zwembad ben ik momenteel nog op zoek naar geschikte producten voor het onderhoud van het zwembad. Het beste wat ik kan doen is een bezoek brengen aan een geschikte gespecialiseerde dealer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.