Waarom een bouwkundige keuring altijd een goed idee is

De meeste mensen zijn niet echt op de hoogte van de technische kant van een woning. Ze kijken bijvoorbeeld naar de algemene architectuur, maar spenderen geen aandacht aan de staat van draagmuren, dakconstructies, cv-leidingen, enz. Dat is nu eenmaal specialistenwerk.

Je laat jezelf dus best bijstaan door een externe keuringsdienst. Deze professionals kijken naar de bouwkundige staat van de woning. Zo voorkom je een miskoop.

Bouwkundige keuring bij de aankoop van een woning

Bij de aankoop van een woning laten we ons vooral leiden door het visuele aspect. Want het gebouw moet in de eerste plaats mooi zijn. Niemand wil in een lelijk huis wonen.

Toch is er nog iets om mee rekening te houden; het technische aspect.

Over de jaren heen krijgt een huis heel wat te verduren. Het is dus perfect mogelijk dat er enkele mankementen zijn. Die zie je niet altijd. Deze onzichtbare gebreken kunnen later voor een heleboel extra kosten zorgen.

Net daarom is een bouwtechnische keuring interessant. Tijdens dit onderzoek komt een onafhankelijke expert langs om de staat van het gebouw in kaart te brengen. Je krijgt dus een duidelijk overzicht van de conditie waarin alle bouwkundige elementen verkeren, zoals:

  • De draagconstructie
  • De gevelbekleding
  • Ramen en deuren
  • De dakconstructie en dakbedekking
  • Vloeren, binnenmuren en plafonds
  • De technieken (cv-ketel, water, enz.)
  • Keuken en badkamer

De voordelen

Het grote voordeel van een bouwkundige keuring bij de aankoop van een woning is dat je beter de reële kostprijs kan inschatten. Zo betaal je niet te veel. Er zijn immers genoeg mensen die iets kochten dat binnen hun budget lag, maar later nog tienduizenden euro’s aan onverwachte herstelkosten moesten betalen.

Daarnaast heb je zicht op de renovatiemogelijkheden. Uit het keuringsrapport kan bijvoorbeeld blijken dat de muur die je wou verwijderen voor de uitbreiding van de keuken een draagmuur is. Dat brengt dan extra kosten met zich mee.

Keuring bij de oplevering van een nieuwbouw

Doorgaans wordt een bouwtechnische keuring uitgevoerd bij bestaande woningen die men verkoopt. Toch is dit onderzoek ook nuttig bij nieuwbouw.

Een nieuwbouwwoning kost heel wat geld. Dan mag je toch verwachten dat alles piekfijn is afgewerkt, toch?

In de realiteit is dat niet altijd het geval. Er zijn verschillende bouwers die enkele weken of maanden na de verhuis nog gebreken opmerken. Maar ondertussen is de oplevering wel gebeurt – wat vaak tot lange en kostelijke discussies met de aannemer zorgt.

Een opleveringskeuring lost dit probleem op. Via een visueel onderzoek kijkt men na of de afgewerkte woning aan alle eisen voldoet. Op deze manier weet je precies wat de aannemer nog moet herstellen voordat je de eindfactuur betaalt.

Hoeveel kost een bouwkeuring?

De keuring van een bestaande woning kost ongeveer €300, terwijl een opleveringskeuring vanaf zo’n €200 start.

Natuurlijk is elke bouwkundige keuring maatwerk, want elk gebouw is uniek. Daarom doe je er goed aan om een offerte op te vragen. Dan weet je meteen hoeveel dit onderzoek kost.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.