Kubistische woningen: de essentie van moderne architectuur

Bij kubistische architectuur draait alles rond eenvoud. Deze woningen hebben een heel eenvoudige vorm (vaak letterlijk een kubus), met een plat dak en weinig uitsteeksels. Die soberheid brengt rust. Kubistische woningen hebben altijd een heel serene uitstraling. De witte gevelpleister – die bij dit type woningen heel populair is – versterkt die uitstraling.

kubistisch woonontwerp

Moderne architectuur

Kubistische woningen zijn onlosmakelijk verbonden met moderne architectuur. Zo’n woning in een landelijke stijl zal je niet snel terugzien. Die moderne architectuur trekt zich door in alle aspecten van het ontwerp. Men gebruikt bijvoorbeeld grote glaspartijen die van vloer tot plafond lopen. Ook heel smalle ramen komen regelmatig terug.

Zoals eerder al gezegd, hebben kubistische huizen dikwijls een witte crepi als gevelbekleding. Maar dat wordt nogal ‘saai’. Daarom voorzien architecten graag decoratieve elementen, zoals een stuk gevelsteen of houten panelen. Die breken de grote vlakken op. Op deze manier is er meer contrast.

moderne woning met plat dak en lichte gevelsteen

Kubisme en ecologie

Iets dat je misschien niet wist, is dat kubistische woningen ecologisch interessant zijn. Bij de berekening van het E-peil (een cijfer voor de energiezuinigheid van een gebouw) hebben ze een streepje voor. Hoe dat komt? Simpel: deze kubusvormige woningen zijn heel compact. De oppervlakte van de muren en daken die in contact staat met de buitenlucht is bijzonder klein – veel kleiner dan bijvoorbeeld een pastoriewoning met erkers van dezelfde oppervlakte. Zo gaat er minder warmte verloren. In combinatie met de juiste isolatie en technieken zal een kubistische woning dus heel goed scoren in het EPB rapport.

kubistische architectuur half open bebouwing

Woning en tuin

Een kubistische villa biedt tevens mogelijkheden aan tuinarchitecten. De rechte lijnen van het gebouw kunnen namelijk terugkomen in het tuinontwerp. Hierdoor vormen tuin en woning één geheel – dat zorgt voor het mooiste resultaat.

kubus woning met witte crepi en plat dak

Kubistische woningontwerpen

Wil je zelf een kubistisch woningontwerp? Dan is het best om verschillende architecten te vergelijken. Niet iedereen is hierin gespecialiseerd. Sommige architecten tekenen liever een klassieke of landelijke woning, en hebben dus geen feeling met kubistisch design. Een kijkje in de portfolio van een architect zal je al heel wat vertellen.

kubistische woningen inspiratie

Conclusie

De kenmerken van een kubistische woning zijn:

  • Sobere vorm met rechte lijnen
  • Vaak crepi als gevelbekleding
  • Plat dak
  • Grote raampartijen
  • Zeer compact bouwontwerp

Meer inspiratie nodig? Kijk eens op Pinterest of blader door de websites van moderne architecten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.