Old Meets New: Oude Gebouwen met Moderne Extensies

Jaarlijks zijn er bijna 30.000 verbouwingen van woongebouwen. Deze verbouwingen kunnen puur cosmetisch zijn of de woning helemaal transformeren tot ze nauwelijks herkenbaar is. Een populaire renovatie is de toevoeging van een ‘extensie’ aan de woning. Men plaatst bijvoorbeeld een nieuwe woonveranda achter het huis om meer plaats te creëren. Vaak kiest men ervoor om een mooi contrast te creëren tussen het originele gebouw en de moderne uitbreiding. Dit zijn alvast enkele voorbeelden:

moderne uitbreiding woning

Om het contrast met de originele woning te vergroten, is het een goed idee om een andere kleur te kiezen. In bovenstaande foto gebruikt men bijvoorbeeld een zwarte bekleding in combinatie met bruine stenen.

moderne extensie keuken

Daarnaast speelt men vaak met texturen. Crepi, houten panelen, metaalplaten … laten duidelijk het onderscheid tussen oud en nieuw zien.

uitbreiding woning

Wat meteen opvalt is het gebruik van glas bij deze extensies. De meeste oudere huizen hebben immers kleine ramen die weinig zonlicht binnenlaten. Door achteraan een grote glaspartij te voorzien, kan je toch nog genieten van de warmte van de zon.

woonveranda

De bouw van zo’n woonveranda laat je trouwens best over aan een professional. De verbinding tussen het oude en nieuwe gedeelte moet immers waterdicht zijn. Zoniet kan je last krijgen van insijpelend vocht, een probleem dat je beter vermijdt.

extra woongedeelte in tuin

Het grote voordeel van een uitbreiding is de extra woonruimte. Je de kamers volledig herschikken en meer plaats creëren. Dat is ook de reden waarom heel wat mensen de bouw van een extensie combineren met andere werkzaamheden, zoals een nieuwe keuken.

huisextensie

Je hoef jezelf niet te beperken tot het gelijkvloers. Een extensie met 1 of meerdere verdiepingen is ook mogelijk. Zo kan je de beschikbare oppervlakte in één klap serieus vergroten. Voor zo’n extensie moet je trouwens een bouwaanvraag indienen. Je laat jezelf dus best begeleiden door een architect.

moderne extensie huis

De mix tussen oud en nieuw kan je ook laten terugkomen in het interieur. De meubelen in de moderne extensie kunnen bijvoorbeeld iets strakker zijn dan de meubelen in de rest van de woning. Zo wordt het contrast versterkt.

uitbreiding praktijk

Ook bij zelfstandigen is een moderne uitbreiding van hun woning interessant. Dokters, architecten, dierenartsen, apothekers … kunnen er hun praktijkruimte in onderbrengen. Via een verbinding met de originele woning kan je snel overschakelen tussen ‘werk’ en ‘thuis’.

moderne extensie van een woning

Wil je zelf een moderne extensie aan je klassieke woning toevoegen? Zoek dan eerst wat voorbeelden voor wat extra inspiratie. Er zijn namelijk zoveel leuke materialen, afwerkingen en technieken om te gebruiken. Pinterest is bijvoorbeeld een goede plaats om te starten, maar ook in Google zal je misschien wat ideetjes kunnen opdoen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.