Zelf een interieur ontwerpen? Probeer deze 3D tekenprogramma’s

Goed begonnen is half gewonnen. Door op voorhand een plan van aanpak te maken, ben je al een heel eind op weg naar een succesvol project. Dat geldt ook voor de inrichting van een interieur. Ja, je kan hiervoor een professionele designer inschakelen. Maar heel wat mensen willen zelf een interieur ontwerpen. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei 3D tekenprogramma’s om je hierbij te helpen.

Hieronder vind je enkele veelgebruikte 3D softwareprogramma’s om zelf een interieur te tekenen. Gebruik je een ander programma dat niet in deze lijst staat? Post snel een reactie, dan voegen we het misschien toe.

3D Homeplanner

In mijn ogen heeft de 3D Homeplanner drie belangrijke voordelen. Enerzijds is de interface heel gebruiksvriendelijk. Met behulp van een drag-and-drop systeem kan je een virtuele woning bouwen en inrichten. Nog een voordeel is de grote productcatalogus. Voor sommige categorieën zijn er wel meer dan 3000 (!) producten om uit te kiezen. Bovendien zijn alle modellen gebaseerd op echte meubelen en accessoires. Het laatste, en misschien wel belangrijkste voordeel, is de 3D foto. Dankzij de speciale lichteffecten ziet het resultaat er verrassend realistisch uit. Dit alles maakt van de 3D Homeplanner mijn favoriete tekenprogramma om zelf een interieur te ontwerpen.

3d homeplanner om virtuele woning te ontwerpen

Sketchup

Deze software is vrij geavanceerd. Het is misschien niet de ideale oplossing voor beginnende gebruikers, maar je kan er wel prachtige dingen mee maken. Sketchup laat je toe om een complete virtuele woning te ontwerpen. Er is tevens een 3D Warehouse, waar je driedimensionale ontwerpen van sofa’s, tafels, stoelen, … vindt. Deze tool biedt dus enorm veel mogelijkheden en is zeker het overwegen waard voor mensen die iets meer tijd willen investeren.

google sketchup

IKEA Online Planner

De kans is groot dat je de online ontwerptools van IKEA reeds hebt geprobeerd. Deze Zweedse meubelgigant heeft namelijk verschillende tekenprogramma’s om interieurs te ontwerpen, gaande van keukens tot badkamers. Ze zijn heel intuïtief en gebruiksvriendelijk. Op basis van jouw configuratie kan je nadien een shoppinglijstje afdrukken om mee te nemen naar de winkel.

ikea interieurplanner

SmartDraw

SmartDraw wordt voornamelijk gebruikt om zelf een vloerplan te ontwerpen. Je kan gebruik maken van een van de vooraf gemaakte templates of vanaf nul een vloerplan maken. Dit tekenprogramma kan niet alleen gebruikt worden voor je interieur, maar ook voor de tuin. Het enige nadeel van deze software is het gebrek aan een 3D-functie. Je krijgt dus geen driedimensionale weergave van jouw zelf ontworpen interieur, enkel een top-down zicht. Desalniettemin blijft het een goede tool voor een interieur make-over.

smartdraw vloerplan ontwerpen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.