Tips om een kleine douchekamer in te richten

Soms is je badkamer te klein om zowel een bad als een douchekamer te installeren. In dit geval kiezen de meeste mensen om er een douchekamer van te maken. Heb jij ook plannen? Lees dan snel mijn tips voor de inrichting en aankleding.

Ga voor een glazen douchewand

In sommige woningen is de (inloop)douche afgeschermd met een bakstenen wand of een halfhoog muurtje. In een douchekamer is dat een slecht idee. Daar kies je beter voor een glazen douchewand. Die laat het licht door, wat ervoor zorgt dat de ruimte veel groter lijkt.

kleine douchekamer met glazen douchewand en wit toilet

Gebruik lichte kleuren

Donkere tegels zijn misschien mooi in een grote badkamer, maar in een kleine douchekamer passen ze niet. Lichte en heldere tinten zijn de beste keuze. Waarom? Omdat deze het natuurlijke daglicht weerkaatsen. Hierdoor zal de douchekamer optisch vergroten.

douchekamer lichte kleuren mozaiek wandtegels en vloertegels

Laat de vloer vrij

Nog een tip om de ruimte groter te doen lijken: laat de vloer vrij. Installeer dus een hangtoilet en een hangend toiletmeubel. Dit maakt het dweilen van de vloer ook veel makkelijker. Het is dus een win-win!

Puzzel met de lay-out

Ben je met de inrichting van een nieuwbouw bezig of denk je aan een grondige renovatie van een bestaande douchekamer? Denk goed na over de lay-out. Neem een blad papier en probeer een paar verschillende opstellingen.

Het is soms even puzzelen voordat je de perfecte plaats voor de douche, het toilet en de wastafel gevonden hebt. Maar een goede voorbereiding is belangrijk voor het eindresultaat.

layout inrichting douchekamer

XL-spiegel

In een kleine douchekamer ben je misschien geneigd om vooral compacte meubelen en accessoires te plaatsen. Toch hoeft dat niet. Je mag gerust een extra grote spiegel ophangen. Die reflecteert het licht doorheen de ruimte, waardoor alles veel luchtiger oogt. En natuurlijk komt zo’n XL spiegel van pas tijdens het stylen van je kapsel of het aanbrengen van make-up.

luxe douchekamer met lavabo

Overweeg maatwerk

Het gebrek aan ruimte in een kleine douchekamer van enkele vierkante meters groot, is een hele uitdaging. Soms is maatwerk een oplossing. Laat een badkamermeubel op maat maken, dat perfect in de douchekamer past. Zo wordt elke vierkante centimeter optimaal benut.

Maatwerk kost misschien wat meer dan een kant-en-klaar kastje uit een badkamerwinkel, maar het scoort veel beter op het vlak van comfort en esthetiek, omdat je de vorm en materialen makkelijk afstemt op de rest van het interieur.

maatwerk inloopdouche

Nog meer tips voor de douchekamer inrichting

  • Tijdens de renovatie van een douchekamer bespaar je flink wat geld door zelf werken uit te voeren. Bijvoorbeeld de sloopwerken. Al wat je nodig hebt is sloopmateriaal en een big bag voor het puin.
  • Gietvloeren zijn erg populair in compacte douchekamers. Omdat ze geen naden hebben, zijn ze bovendien erg onderhoudsvriendelijk.
  • Een schuifdeur neemt soms minder plaats in dan een draaideur.
  • Houd budget over voor een paar leuke extra’s, zoals indirecte sfeerverlichting of een audiosysteem.
  • Vergeet de accessoires niet, zoals een plantje of enkele geurkaarsen.
  • Plaats het bedieningspaneel van de douche vooraan, zodat je niet opgeschrikt wordt door het koude water.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.