Een gietvloer in de badkamer

In de overgrote meerderheid van de badkamers liggen natuursteen of keramische tegels op de vloer, terwijl sommige mensen voor laminaat kiezen. Toch is er nog een interessant alternatief; een gietvloer.

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is – zoals je uit het woord kan afleiden – een vloer die gegoten wordt. Het is een afwerkingslaag in beton, epoxy of polyurethaan (PU) die men op de draagvloer aanbrengt.

Vroeger zagen we gietvloeren voornamelijk in fabrieken, ziekenhuizen, laboratoria, industriële keukens en gelijkaardige gebouwen, omdat ze een paar unieke voordelen bieden. Maar tegenwoordig komen ze steeds vaker terug in woningen. Vooral in badkamers zijn ze erg populair.

Gietvloer in je badkamer

Gietvloeren zijn een uitstekend alternatief voor tegels in een badkamer. Dankzij de naadloze afwerking is het veel eenvoudiger om alles waterdicht te maken. Je kan dus een inloopdouche netjes laten doorlopen naar de rest van de badkamer.

Daarnaast ziet een gietvloer er bijzonder strak en minimalistisch uit. Vooral in moderne badkamers is dat een meerwaarde. Zeker wanneer je wanden en vloeren in hetzelfde materiaal bekleedt.

Tenslotte heeft deze afwerkingslaag een verruimend effect. Omdat er geen zichtbare naden of voegen zijn, oogt de ruimte veel groter dan ze werkelijk is. Vooral in kleine badkamers is dat mooi meegenomen.

gietvloer in moderne badkamer met hangende lavabo

Voordelen & nadelen

Overweeg je een gietvloer in de badkamer? Maak dan een beslissing op basis van deze plus- en minpunten:

 • De gietvloer vormt één naadloos geheel. Er zijn dus geen voegen die vuil worden. Bovendien is alles waterdicht.
 • Combineerbaar met vloerverwarming.
 • Door de beperkte dikte zijn ze ook interessant voor renovaties.
 • Een gietvloer is heel snel te plaatsen.
 • Sommige materialen zijn gevoelig voor krassen.
 • De ondergrond moet egaal zijn voordat je de gietvloer aanbrengt.
lichte gietvloer in badkamer met inloopdouche en zwart meubel

Aan keuze geen gebrek

Het assortiment gietvloeren is verrassend uitgebreid. Naast de verschillende materialen (beton, epoxy of PU) zijn er tientallen kleuren om uit te kiezen. Wil je een witte gietvloer of een grijze betonlook? In een effen afwerking of met ‘spikkels’ (zoals een terrazzo look)? De mogelijkheden zijn eindeloos. Voor elke badkamer is er dus een passende gietvloer verkrijgbaar.

Voor natte ruimtes zoals een badkamer raden we een anti-sliplaag. Zo kan je zeker niet uitglijden wanneer je uit de douche of het bad stapt.

betonlook gietvloer in badkamer

Aandachtspunten voor een badkamer gietvloer

 • Laat de plaatsing over aan een vakman. Zo ben je zeker van een perfect eindresultaat.
 • Gietvloeren zijn verkrijgbaar in vele kleuren. Vermijd trendkleuren, want die gaan snel vervelen. Neutrale tinten zijn de beste keuze.
 • Houd rekening met de dikte van de vloerbekleding in aanpalende ruimtes (bv. laminaat in de gang), zodat alles dezelfde hoogte heeft.
 • Kies voor de juiste onderhoudsproducten. Schoonmaakmiddelen met lijnolie of zeep laten een vettige film na, en gebruik je dus beter niet.
 • Let erop dat de vloer een goede afwatering heeft. Anders staat binnen de kortste keren je badkamer onder water.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.