Waar moet je op letten bij het kopen van raamdecoratie?

Ga je verhuizen en heb je nog geen raamdecoratie? Of is je huidige raamdecoratie aan vervanging toe? De juiste stoffen en stijlen vinden is een hele klus. Daarom helpen we jou bij het maken van de juiste keuzes met onderstaande tips voor het aankopen van raamdecoratie.

Lichtinval

De mate van lichtinval is één van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het kopen van nieuwe raamdecoratie. Als het om een raam gaat waar veel zon doorheen komt, is het goed om te bedenken of het nodig is om de zon buiten te houden (en oververhitting te voorkomen).

In een slaapkamer is het dan aangeraden om voor verduisterende raamdecoratie te kiezen. Zo kan je de kamer compleet donker maken en houd je tegelijkertijd de warmte van de zon buiten in de zomer.

Gaat het om een kamer aan de schaduwkant? Kies dan voor (semi)transparante raamdecoratie. Houd bij dit soort raamdecoratie wel rekening mee het feit dat mensen ook gemakkelijker naar binnen kunnen kijken.

Privacy

Bij het kiezen van nieuwe raamdecoratie is het ook goed om te overwegen hoeveel privacy je in de kamer wenst. Wil je dat je de kamer compleet afsluiten van de buitenwereld? Dan zijn verduisterende gordijnen of verduisterende rolgordijnen een goede optie. Houten jaloezieën en shutters zijn ook geschikt, omdat je de horizontale balkjes hiervan helemaal dicht kan draaien. Je kan ze ook kantelen, zodat jij wel naar buiten kan kijken, maar voorbijgangers nauwelijks naar binnen.

Speelt privacy geen rol? Dan zijn (semi) transparante gordijnen, rolgordijnen of vouwgordijnen een goede optie.

Interieurstijl

Een ander punt waar je rekening mee moet houden als je nieuwe raamdecoratie uitkiest, is de interieurstijl. Sommige soorten raamdecoratie staan net wat mooier bij het ene interieur dan bij het andere. Als je een stijl voor je interieur hebt gekozen, kan je bijvoorbeeld online opzoeken wat voor soort raamdecoratie daarbij past. Over het algemeen geldt dat gordijnen eigenlijk bij elke stijl passen, omdat ze in allerlei kleuren, stoffen en prints te bestellen zijn. Rolgordijnen zien we dan weer vaker terug in moderne interieurs.

Praktische zaken

Als je nieuwe raamdecoratie uitkiest, is het verstandig om ook met de praktische zaken rekening te houden. Als je bijvoorbeeld huisdieren hebt, bedenk dan of de raamdecoratie huisdierproof is. Katten staan erom bekend dat ze weleens in de gordijnen gaan hangen. Dan kan het verstandiger zijn om voor andere raamdecoratie te kiezen. Ook als je nog kleine kinderen hebt, is het goed om hier rekening mee te houden. Kies dan voor raamdecoratie waar ze lastiger bij kunnen en waarbij ze bijvoorbeeld niet aan het bedieningskoord kunnen gaan hangen. Denk er tot slot over na of de raamdecoratie op een plek komt te hangen waar het snel vuil wordt. Sommige raamdecoratie is makkelijker schoon te maken dan andere.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.