Tips voor de verlichting van een berging of wasruimte

Op woonmooi vallen een heleboel verlichtingstips te ontdekken voor zowat elke kamer in huis. Een ruimte die nog ontbrak is de berging. Bij de inrichting van een berging of wasplaats spenderen we doorgaans niet veel aandacht aan de verlichting, hoewel de juiste aanpak een wereld van verschil kan betekenen.

Algemene plafondverlichting

In elke bergplaats is er een algemene verlichting nodig. Deze lampen zullen de kamer egaal verlichten wanneer je binnenkomt.

Plafondspots zijn perfect geschikt voor deze taak. Verdeel in- of opbouwspots over het plafond met een tussenafstand van 1 à 1,5 meter. TL-buizen zijn een goed alternatief. Kies dan wel voor LED TL-buizen. Die gaan veel sneller aan dan de standaard modellen, waardoor je niet hoeft te wachten op de volle lichtsterkte. Dat is erg handig in een bergruimte, omdat je er meestal slechts enkele seconden bent.

verlichting wasruimte wasplaats met kastjes, droogkast en wasmachine

Functionele verlichting

Naast de algemene verlichting raden we aan om functionele verlichting te voorzien. Dat zijn lichtpunten op plaatsen waar je bepaalde taken uitvoert. Is er bijvoorbeeld een werkblad met een spoelbak in je wasruimte of berging, voorzie hier dan zeker enkele lampen. Dat kunnen wandlampen zijn, maar evengoed een ledstrip onder een legplank.

berging wasruimte met witte tegels en kastjes en indirecte verlichting

In de meeste bergruimtes staan één of meerdere opbergkasten. Ook hier heb je verlichting nodig. Plaats een plafondspot op zo’n 30 cm voor de kast om de inhoud te verlichten. Op deze manier vind je sneller de juiste spullen.

Ledverlichting in de berging

Ledverlichting is de beste manier om je woning te verlichten. Dat geldt ook voor de berging of wasplaats. Deze lampen hebben namelijk een snelle opstarttijd, verbruiken weinig elektriciteit en hebben een lange levensduur. Alleen maar voordelen, dus.

Tegenwoordig is er een enorm grote keuze aan ledverlichting. Neem bijvoorbeeld een kijkje op Lampdirect. Voor elke toepassing is er een oplossing.

wandlampen in een bergruimte

Tip: gebruik een bewegingsmelder

Een zak vol boodschappen, een wasmand met kleren, de strijkplank… een berging kom je vaak binnen met je handen vol. Een lichtschakelaar aanzetten is dan niet altijd even gemakkelijk. Daarom is het een goed idee om in de bergplaats of wasruimte een bewegingsmelder te plaatsen. Dan gaat het licht automatisch aan en uit. Je geniet van meer comfort en bespaart energie (omdat het licht niet onnodig blijft branden). Als dat niet handig is?

Tip: koel wit licht

De wasruimte is een praktische ruimte. Daarom gebruiken we hier lampen met een koel wit licht. De lichtkleur wordt weergegeven in graden Kelvin. Voor een berging is een kleurtemperatuur rond de 4.000 K de ideale keuze.

Lampen met een lagere kleurtemperatuur (bv. 3.000 K) produceren een warm wit licht. Dat is eerder weggelegd voor ontspanningsruimtes zoals de woonkamer en eetkamer.

organisatie berging

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.