Alles wat je moet weten over rolgordijnen: tips en inspiratie

Iedereen wil stijlvolle gordijnen in huis. Helaas maken veel mensen fouten keuzes, waardoor het eindresultaat niet aan hun verwachtingen voldoet. Dat is spijtig, want raamdecoratie kost handenvol geld.

Om te vermijden dat jij dezelfde fouten maakt, heb ik wat tips voor rolgordijnen verzameld. Lees snel verder en laat je inspireren.

Ga voor maatwerk

Wanneer het op binnenzonwering aankomt, heeft maatwerk altijd een streepje voor. Want rolgordijnen op maat zien er gewoonweg beter uit. Ze passen perfect bij de afmetingen van het raam.

Te kleine rolgordijnen laten nog steeds licht binnen. En bij te grote gordijnen betaal je extra voor stof die je toch niet gebruikt.

Met maatwerk ben je dus zeker van de juiste proporties. Dat is mooier en praktischer.

Tip: laat de opmeting uitvoeren door een expert. Of vraag meetadvies aan de leverancier wanneer je online rolgordijnen koopt.

grijze rolgordijnen woonkamer

Kies de juiste transparantie

Het is belangrijk om de juiste stof te kiezen.

Sommige stoffen zijn semi-transparant. Ze laten dus nog een beetje licht door. Dat is handig in kamers waar je de rolgordijnen voor extra privacy wil gebruiken, zoals de woonkamer of eetkamer. Wil je het helemaal donker maken? Dan heb je verduisterende rolgordijnen nodig. Denk bijvoorbeeld aan de gordijnen in het dakraam van een zolderkamer.

Wist je al dat er ook duo rolgordijnen bestaan? Die hebben twee aparte doeken met een andere transparantiegraad. Zo kan je verduisterende en lichtdoorlatende gordijnen combineren.

witte xl rolgordijnen moderne eetkamer
witte xl rolgordijnen eetkamer

Neutrale kleuren werken het best

De doeken waaruit rolgordijnen gemaakt zijn, zijn verkrijgbaar in tientallen kleuren. Zelfs geel, rood en blauw zitten in het aanbod. Toch raad ik aan om een neutrale tint te kiezen, zoals:

  • Wit
  • Grijs
  • Antraciet
  • Zwart

Deze kleuren zijn tijdloos. Bovendien passen ze in elke woonstijl. Hierdoor zijn ze een erg veilige keuze. Trendkleuren zijn misschien mooi voor even, maar je wordt ze al snel beu. En dan wordt het wel een heel kostelijke zaak om de rolgordijnen te vervangen.

Voor dezelfde reden raad ik patronen af. Stoffen met een motief ogen te druk, en zullen te veel aandacht opeisen. Een effen stof creëert een gevoel van rust.

Tip: kies ook voor de cassette/beugels een neutrale kleur. Zo vallen ze minder op.

rolgordijn beugel en ketting

Opteer voor zijgeleiders

Het is mogelijk om zijgeleiders op de dagkanten van het raam te monteren. Op deze manier sluiten de gesloten rolgordijnen het venster helemaal af. Dat is vooral handig in kamers die je volledig wil verduisteren. Bij rolgordijnen die enkel voor privacy dienen (met een semi-transparante stof), is dit minder belangrijk.

Verhoog het comfort met automatisatie

Heb je al nagedacht over elektrische rolgordijnen? Die zijn uitgerust met een kleine motor. Je hoeft dus niet langer de ‘ketting’ te gebruiken om het gordijn te bedienen.

Elektrische rolgordijnen bieden allerlei voordelen:

  • Tijdswinst, want met één druk op de knop gaan de rolgordijnen naar boven of naar beneden.
  • Langere levensduur, want de gordijnen rollen altijd gelijkmatig op.
  • Gebruiksvriendelijk, zeker bij plaatsen die anders moeilijk bereikbaar zijn (zoals een zolderraam).

Gemotoriseerde rolgordijnen worden nog praktischer als je ze combineert met een domoticasysteem. Deze combinatie biedt allerlei interessante mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan rolgordijnen die automatisch naar beneden gaan om oververhitting te voorkomen. Of gordijnen die naar omhoog gaan in geval van brand, om vluchtwegen vrij te maken.

verduisterende rolgordijnen

Vochtwerende coating

Voor badkamers raad ik aan om rolgordijnen met een vochtwerende coating te kopen. Die zijn beter bestand tegen een hoge luchtvochtigheid. Zo gaan de gordijnen langer mee.

Splits brede ramen op

XL-rolgordijnen zijn verkrijgbaar in breedtes tot wel 3 meter. Heb je een raam dat nog groter is? Dan verdeel je dit best over twee aparte rolgordijnen. Anders wordt het gordijn te zwaar om op te trekken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.