Welke lamp kiezen, en waarop moet je letten?

Inhoud van dit artikel

Lampen zijn onontbeerlijk in een woning. Ze zorgen voor licht op donkere winteravonden en creëren tevens de juiste sfeer. Bovendien maken ze deel uit van de inrichting van een interieur, want een stijlvolle plafondlamp of tafellamp tilt elk interieurontwerp naar een hoger niveau.

Helaas is lampen kiezen vrij complex. Tijdens het aankoopproces word je overstelpt door allerlei soorten armaturen en technische termen.

Budgetlight.be zet enkele aandachtspunten op een rijtje om je hiermee te helpen:

Welk type lamp kiezen?

We starten eerst met het soort verlichtingstechnologie. Daarin onderscheiden we vijf types:

  • Gloeilampen
  • Spaarlampen
  • Halogeenlampen
  • TL-lampen
  • Ledlampen

Als je reeds een armatuur hebt waarvoor je een nieuwe lamp wil kopen, moet je natuurlijk dezelfde soort kiezen. In alle andere gevallen raad ik aan om een ledlamp te nemen. Want de ledtechnologie heeft twee grote pluspunten: deze lampen verbruiken een fractie van de elektriciteit in vergelijking met een klassieke gloeilamp, en ze gaan vele malen langer mee.

flos aim hanglampen boven eettafel

Wat is het doel van de verlichting?

Wie een nieuwe lamp kiest, moet weten wat het doel is. Ga je ze gebruiken als basisverlichting of als sfeerverlichting?

De basisverlichting gebruiken we tijdens diverse taken. Wanneer je bijvoorbeeld aan het koken bent, of tijdens het invullen van enkele documenten. Deze lampen hebben een vrij hoge intensiteit en een eerder koele lichtkleur.

Sfeerverlichting moet je interieur gezellig maken. Daarom hebben deze lampen een subtiele oranje tint, en een lagere intensiteit. Denk bijvoorbeeld aan een gedimde tafellamp op het tv-kastje. Ook indirecte verlichting behoort doorgaans tot de sfeerverlichting.

Welke stijl wil je?

Armaturen komen in alle mogelijke stijlen: modern, klassiek, landelijk, vintage, Scandinavisch, industrieel, retro … noem maar op.

Doorgaans kies je een model dat bij de inrichting aansluit. Zoals een strakke design hanglamp in een moderne woonkamer.

Toch kan je ook voor een stijlbreuk kiezen. Want lampen in een andere ontwerpstijl creëren een zekere ‘spanning’ – een verrassend element dat de kamer een unieke toets geeft. Zo kan je bijvoorbeeld een prachtige retro hanglamp ophangen boven een minimalistische design eettafel. Of een industrieel armatuur in een landelijke keuken.

fontana arte blom tafellampen groen en geel

Ga je voor gericht licht of diffuus licht?

Er is nog een manier waarop we lampen kunnen onderverdelen: hun lichtverspreiding. Sommige lampen verspreiden gericht licht. Dat wil zeggen dat er een duidelijke lichtbundel is. Het beste voorbeeld hiervan is een bureaulamp. Die kan je makkelijk richten op een bepaalde plek.

Daarnaast zijn er ook lampen met een diffuus licht. Die hebben een bredere, minder afgetekende lichtbundel. Zoals een vloerlamp met een stoffen kap die de volledige ruimte verlicht.

deltalight wandlampen en plafondlamp

Technische aandachtspunten

Tenslotte zijn er nog enkele technische kenmerken die je moet overwegen bij het uitkiezen van lampen:

  • Het aantal Lumen. Dit cijfer geeft weer hoeveel licht een lamp produceert. Erg belangrijk, want je wil de kamer niet over- of onderbelichten.
  • De IP-waarde. Deze waarde zegt hoe goed een lamp beschermd is tegen stof en water. Badkamerlampen of tuinverlichting heeft een hogere IP-waarde nodig dan doorsnee interieurverlichting.
  • De lichtkleur. Lampen met een lage kleurtemperatuur (ca. 3000K) ogen heel gezellig, lampen met een hoge kleurtemperatuur (ca. 4000K) zijn meer geschikt voor technische toepassingen, zoals bureauwerk.
  • De kleurweergave. De kleurweergave-index (CRI) is een waarde van 1 tot 100 die aangeeft hoe accuraat een lichtbron de kleuren van objecten weergeeft. Daglicht heeft een CRI van 100.

Vraag eventueel raad aan een specialist

Weet je nog steeds niet welke lamp te kiezen? Laat je dan bijstaan door een specialist. Die kan eventueel een verlichtingsplan op maat maken. Zo ben je zeker dat de verlichting optimaal is afgestemd op jouw behoeften en gewoonten.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.