Visgraat vloeren zijn weer helemaal hip

Visgraat vloeren zijn terug hip door de opmars van minimalistische interieurs. In een sobere inrichting moet je elke kans benutten om wat leven in de brouwerij te brengen. Een visgraat patroon is hiervoor perfect geschikt. Het doorbreekt de traditionele lijnen van kasten, sofa’s en andere meubelen, wat de kamer een creatieve toets geeft.

Niet te verwarren met de Hongaarse punt

Er bestaat heel wat verwarring tussen visgraat vloeren en de Hongaarse punt. Maar er is wel degelijk een verschil.

Het visgraat patroon bestaat uit lange, smalle plankjes met vier hoeken van 90 graden. Ze worden met de kopse kant tegen elkaar gelegd. Hierdoor ontstaat er een zigzaglijn tussen de planken.

Bij een Hongaarse punt zijn de zijkanten van de plankjes afgezaagd onder een hoek van 45 graden. Wanneer men ze tegen elkaar legt, is er dus een mooie rechte lijn.

verschil visgraat hongaarse punt

Visgraat parket

Wie aan visgraat vloeren denkt, denkt aan parket. Al decennia lang gebruikt men dit legpatroon voor houten vloeren. Waarom? Omdat men op deze manier kleinere stukken hout kan gebruiken. Bij traditionele parketvloeren heeft men vrij lange houtstukken nodig. Voor een visgraat vloer is de lengte veel korter.

Visgraat parket is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en houtsoorten. De mogelijkheden worden nog groter als je naar de afwerking kijkt. Er bestaan immers verschillende vernissen en oliën die niet alleen het hout beschermen maar ook de kleur wijzigen.

Visgraat vinyl

Een visgraat vloer vinyl is een uitstekende keuze voor mensen die een onderhoudsvriendelijke vloerbekleding willen. Vinyl is namelijk onderhoudsvrij. Gemorste dranken, etensresten en ander vuil kuis je makkelijk af. Bovendien heeft dit materiaal een goede geluiddemping en isolatiewaarde.

Vinyl is een kunststof die bedrukt wordt met een ontwerp. Hierdoor is er een overvloed aan kleuren en motieven om uit te kiezen. Wil je een visgraat vloer in vinyl die lijkt om een lichte eik, of liever eentje met de uitstraling van wengéhout? Er is voor ieder wat wils.

Nog een voordeel van vinyl is dat je deze visgraat vloer makkelijk zelf legt. Met een beetje handigheid (en het juiste materiaal) plaats je in een handomdraai een nieuwe vloer. Parket vraagt veel meer vakkennis.

Goed om te weten; in tegenstelling tot parket is vinyl niet gevoelig voor water. Je kan een visgraat vinyl dus gerust in de badkamer of het washok plaatsen.

Visgraat laminaat

Tenslotte is er nog visgraat laminaat. Deze vloeren vormen een mix tussen parket en vinyl. De onderkant bestaat uit houtlagen, de bovenkant uit een geprinte decoratieve laag.

Er zijn opnieuw honderden formaten, kleuren en afwerkingen verkrijgbaar, waardoor er voor elke kamer in huis wel een geschikte laminaatvloer te vinden is. Die kan je trouwens makkelijk zelf leggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.