Lavastenen in je tuin: wat zijn de mogelijkheden?

Tuiniers kopen lavasteen vaak als veelzijdige bodembedekker. Dit favoriete materiaal start zijn bestaan meestal als vloeibaar gesteente op ongeveer 50 tot 200 kilometer diepte onder het aardoppervlak en stolt bij een vulkaanuitbarsting doordat het aan lagere temperaturen wordt blootgesteld of als gevolg van de verminderde druk. Kenmerkend is de poreuze structuur die ontstaat door de vorming van gas. Koop lavasteen in een big bag voor kleinere tuinen of laat het in bulk leveren voor grote oppervlakken

Toepassing van lavasteen in de groentetuin

In de groentetuin houden aardappelen, wortelen, uien, rapen en koolrapen van een ondergrond in lavasteen. Ook planten zoals rijst, maïs en cassave groeien snel en voorspoedig.

Eén van de beroemdste wijnen ter wereld, de Lacryma Christi, komt van druiven op de hellingen van de vulkaan Vesuvius in Italië. De ondergrond zorgt mede voor de unieke smaak.

Maar niet alleen voor groenteperken is lavasteen een goede keuze. Ook aan paden, rond zwembaden en als onderdeel van een filtersysteem in natuurlijke zwemvijvers komt dit gesteente tot haar recht.

lavasteen grind closeup

Een mulchlaag van lavastenen verricht wonderen

In een tuin met paden en hellingen kan lavasteen jouw trouwe bondgenoot worden. Als anorganische en zodoende duurzame mulchlaag verleent het je tuin een aantrekkelijk en afgewerkt uitzicht. Het voorkomt effectief erosie van de bodem en houdt deze gezond. Plantengroei wordt merkelijk bevorderd bij de aanwending van lavastenen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld versnipperd tuinafval of ander organisch materiaal, behoudt lavasteen als mulchlaag jarenlang zijn vorm. Door de ingesloten luchtbellen is het relatief licht van gewicht. Het zakt niet in de grond en wordt ook niet samengedrukt. Liggend op het oppervlak, beschermt het tegen de slechte weersomstandigheden en bewaart het de structurele integriteit. Tenslotte voorkomt het poreuze karakter schimmelgroei.

lavasteen tussen siergrassen in de tuin

Lavasteen kopen als onkruidbarrière en voor waterbeheer

Bovendien vormt lavasteen letterlijk een keiharde barrière tegen onkruid. Steken ongewenste planten toch de kop op, dan zijn ze relatief gemakkelijk te verwijderen.

Word je geconfronteerd met zeer eigenzinnig onkruid, dan kan je eventueel een extra onkruidbarrière in stof toevoegen. Meestal is zo’n ingreep overbodig.

Doordat lavasteen niet uit elkaar valt of vergaat, zal het zeer lang meegaan terwijl het slechts weinig onderhoud verlangt.

Mulchen heeft een belangrijke functie bij de temperatuur- en vochtregulering en lavasteen vormt op die regel geen uitzondering. Het vertraagt actief de verdamping van de grond, wat de behoefte aan water drastisch vermindert. Dat is vooral goed nieuws als er weer een hete zomer te verwachten is.

Anderzijds kan lavasteen in de lente vóór IJsheiligen ook al een verschil maken. Het absorbeert namelijk overdag warmte en geeft die ’s nachts weer af. Wees niet verrast als je half april al meiklokjes en vergeet-me-nietjes ziet verschijnen.

grote lavastenen met betonnen tegels

Een tuinpad in lavastenen wordt een echte blikvanger

Door hun ongewone structuur verlenen lavastenen een interessante visuele impact op je tuin. De kleur varieert tussen grijs, zwart, bruin en bordeaux. Deze beide laatste tinten worden vaak gevormd door oxidatie van ijzer tijdens de eruptie.

Niets hoeft je tegen te houden om een tuinpad te bouwen met uitsluitend lavasteen, bijvoorbeeld lavasteen in formaat 2/8. De ruwe vorm en de warme tinten zijn daarvoor uitermate geschikt.

Combinaties met andere materialen leveren echter ook interessante contrasten of harmonieën op. Denk bijvoorbeeld aan donkergrijze klinkers in variërende groottes en vormen. Je tuin krijgt direct een romantische atmosfeer. Ook ongelijkmatige tegels van zandsteen of blauwe hardsteen uit de Ardennen in harmonie met lavasteen uit het Duitse Eifelgebied, kunnen een meerwaarde voor je tuin betekenen.

Lavasteen is bijzonder geschikt voor filterzones aan vijvers

Aan grotere waterpartijen in een tuin vindt lavasteen veelvuldig toepassing. Het poreuze filtermedium huisvest miljarden nuttige bacteriën en micro-organismen die ervoor zorgen dat het water gezond blijft en vrij van algen.

Formaat 16/32 is ideaal om als filterlava te gebruiken. Vind je deze brokken wat te groot, dan kan je bovenop nog een laag 8/16 leggen.

Er wordt wel eens gezegd dat de mineralen in lavasteen zorgen voor een verhoogde zuurtegraad van het water. Dit is echter niet correct. Weliswaar is het zo dat lavasteen mineralen bevat zoals magnesium, kalium en ijzer, maar in feite is het anorganische materiaal inert. Merk je dat de hardheid van het water te hoog ligt, check dan eerst of er veel plantenresten in drijven.

lavasteen als filter in zwemvijver

Een toegevoegde waarde door lavastenen aan je zwembad te gebruiken

Lavasteen is een flexibel en natuurvriendelijk materiaal dat je zowel binnen als buiten kan gebruiken. Het is taai en duurzaam en reguleert effectief de temperatuur. Daarom is het rond een zwembad uitermate nuttig. Wordt het water te warm, dan zal de lavasteen de hitte absorberen. Tegelijk heeft het gesteente een snel afkoelingsvermogen waardoor het ’s avonds de opgeslagen warmte alweer begint af te geven. De radiatie houdt de rest van de nacht aan.

Een ander voordeel van lavasteen is de slipweerstand. Het heeft slechts zelden scherpe kantjes of randjes, dus je kan er met een veilig gevoel over lopen, zelfs met vochtige voeten of natte slippers.

Wil je lavasteen kopen in België, dan zal je meestal materiaal krijgen afkomstig uit het Eifelgebied. Dit heeft door de eeuwen heen zijn werkzaamheid uitgebreid bewezen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.