Zweeds rabat plaatsen? Lees eerst deze tips.

Zweeds rabat wordt vaak gebruik voor tuinschuttingen of als gevelbekleding. Deze potdekselplanken hebben onderaan een uitsparing, zodat ze mooi op de plank eronder passen. Hierdoor is er geen opening tussen de planchetten en de muur. Dat maakt Zweeds rabat niet alleen mooi, maar ook beter bestand tegen regen en wind.

Ga je Zweeds rabat plaatsen? Lees dan eerst onderstaande tips.

Kies de juiste soort

Zweedse planchetten komen in verschillende houtsoorten: vuren, grenen, western red cedar, enz. Al deze soorten hebben een andere kleur, patroon en hardheid. Zorg er dus voor dat je de juiste planken koopt voor de toepassingen die je voor ogen hebt. Informeer desnoods bij de verkoper.

Goed om te weten; tegenwoordig bestaat er ook Zweeds rabat van composiet. Dat biedt allerlei voordelen:

  • Verkleurt niet
  • Vraag geen onderhoud
  • Gaat vele jaren mee
  • ‘Leeft’ minder dan echt hout

Deze composiet gevelbekleding is verkrijgbaar in enorm veel kleuren, die je bovendien niet hoeft te herschilderen. Als dat niet handig is?

Gebruik RVS nagels

Wie een schutting of gevelbekleding in rabatdelen gaat plaatsen, kiest best voor RVS-nagels. Die zijn roestvrij. Op deze manier verkleuren ze niet doorheen de jaren en blijven ze hun sterkte behouden.

zwart zweeds rabat planken als tuinschutting

Voorzie expansieruimte

Onder invloed van zonnewarmte en neerslag zullen de planken een beetje uitzetten of krimpen. Zorg dus voor voldoende expansieruimte in de breedte (minstens 10 mm). Anders trekken de sidings krom, met alle gevolgen van dien.

Plaats de planken van de grond

Plaats het Zweeds rabat nooit tot op de grond. Laat altijd enkele centimeters vrije ruimte. Indien de potdekselplanken wel de grond raken, zullen ze vocht opzuigen. Dat maakt ze gevoeliger voor houtrot, schimmels en vervormingen.

zweeds rabat gevel bekleding

Laat ruimte achter de rabatplanken

Wie een gevel bekleedt met Zweeds rabat, plaats dit best op een houten roostering. Dat is makkelijker om de planken perfect evenwijdig te plaatsen.

Maar er is nog een voordeel. Dankzij dit houten rooster ontstaat er een ventilatieruimte achter de sidings. Dat verkleint de kans op scheurvorming en vochtproblemen, waardoor de rabatplanken langer meegaan.

Wij raden aan vrije ruimte van minstens 20 mm aan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.