Waarom ledverlichting de toekomst is

Waarom ledverlichting kopen,” vragen heel wat mensen zich af. “Kan ik niet beter voor spaarlampen of halogeenspots gaan?

Het antwoord is nee. Ledverlichting is de toekomst. Want dit verlichtingstype heeft enkele interessante pluspunten. Bovendien is er tegenwoordig een verrassend grote keuze aan ledlampen.

Voordelen van ledverlichting

Er zijn verschillende voordelen om rekening mee te houden. Maar de drie voornaamste zijn:

1) Lager energieverbruik

Ten opzichte van klassieke gloeilampen zijn ledlampen tot 90% efficiënter. Dat wil zeggen dat ze veel minder energie nodig hebben om dezelfde hoeveelheid licht te produceren.

Dit verschil is niet zo groot wanneer je één lamp in je woning vervangt door een ledlamp. Maar wanneer je volledig overstapt op ledverlichting kan je al gauw enkele honderden euro’s besparen per jaar. Deze omschakeling betaalt zich dus snel terug.

Dit lage verbruik is ook voor andere zaken handig. Denk bijvoorbeeld aan buitenverlichting. Vroeger koppelden heel wat mensen hun tuinlampen aan een timer, zodat de lampen automatisch uitgaan na een bepaald uur. Met ledverlichting is dat niet meer nodig. Deze lampen verbruiken toch zo weinig dat je probleemloos het tuinlicht mag laten branden.

2) Langere levensduur

Een voordeel van ledverlichting waar weinig mensen bij stilstaan, is de langere levensduur. Leddiodes gaan gemiddeld 50.000 branduren mee. Dat is veel langer dan een gloei- of spaarlamp. Je moet dus minder vaak kapotte lampen vervangen. Ook dat is dus goed nieuws voor je portemonnee.

3) Kleine diodes

Leddiodes zijn erg compact. Waarom is dat een voordeel, vraag je jezelf af?

Wel, deze kleine bouwvorm laat ontwerpers toe om hele leuke dingen te doen. Ze kunnen armaturen ontwerpen die verrassend plat of compact zijn. Ledverlichting biedt designers een heleboel creatieve vrijheid – wat niet altijd mogelijk was met halogeen- of spaarlampen. Vooral bij moderne verlichting is dit een voordeel.

led-woonkamerverlichting

Ledverlichting past overal

Tegenwoordig is er voor elke ruimte en elk armatuur een ledlamp verkrijgbaar. Neem maar eens een kijkje in een verlichtingswinkel als Budgetlight.nl. Daar vind je niet alleen complete armaturen, zoals plafondspots, maar ook ballonnetjes in een E14, E27, G13 en GU10 formaat. Er bestaan zelfs TL-buizen die uitgerust zijn met ledtechnologie.

Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een specifieke lichtkleur kiezen. Ledlampen met een koele kleur passen perfect in een bureau, terwijl die met een warm wit licht beter geschikt zijn voor een woonkamer of slaapkamer. Er bestaan zelfs RGB-ledlampen. Die kunnen alle kleuren van de regenboog produceren. En heb je al gedacht aan dimbare ledverlichting?

Conclusie: wie verlichting nodig heeft, kiest best voor led. Want deze technologie biedt alleen maar voordelen.

philips wakeup light

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.