Een eerste gesprek met je architect: waar moet je aan denken?

Elk bouw- of renovatieproject begint met een zoektocht naar een architect. Het eerste gesprek is cruciaal. Het is de kans om elkaar te leren kennen, je wensen te bespreken en te ontdekken of er een goede klik is.

De specialisten van FISH architecten delen graag enkele nuttige tips om je te helpen beslissen met welke architect je in zee wilt gaan.

De huidige situatie

Voor een architect is het belangrijk om de huidige situatie goed in te schatten.

Gaat het om een renovatieproject, dan is het vaak handig om ter plaatse af te spreken om een beter beeld te krijgen van de woning. Als er oude bouwplannen van de woning beschikbaar zijn, kunnen deze nuttig zijn, maar ze zijn niet noodzakelijk. Neem ze wel mee, mocht je ze hebben.

Voor een nieuwbouwproject is het handig om foto’s van de omgeving mee te brengen, eventueel samen met een landmeterplan.

De bouwvoorschriften

Helaas mogen architecten niet zomaar eender wat ontwerpen. Ze moeten zich aan de bouwvoorschriften houden.

Deze voorschriften leggen een paar beperkingen op, zoals een maximale gevelbreedte, een specifieke dakhelling of het gebruik van bepaalde bouwmaterialen. Op sommige gronden is het bijvoorbeeld verboden om een huis met een plat dak te bouwen, terwijl andere eigenaars verplicht worden om de hoeveelheid verharding te beperken tot een bepaald percentage van de totale grondoppervlakte.

Je kan de bestemmingsplannen met stedenbouwkundige voorschriften opvragen bij je gemeente of via vlaanderen.be.

De architecturale stijl

Een van de belangrijkste zaken die je bespreekt tijdens het eerste gesprek met je architect is de bouwstijl die je voor ogen hebt. Wil je een pastorijwoning, een moderne villa, een gebouw met een klassieke uitstraling? Er zijn vele mogelijkheden.

De bouwstijl heeft een grote invloed op het vloerplan, het materiaalgebruik en andere factoren, zoals de formaten van ramen.

FISH architecten raadt aan om enkele foto’s mee te nemen van woningen, elementen of details die je aanspreken. Je kan ook een Pinterest bord delen. Dit helpt om een duidelijk beeld te vormen van jouw persoonlijke stijl en voorkeuren.

3d ontwerp architect

Architecturale wensen

De architect zal ook polsen naar je architecturale visie en wensen. Hij of zij probeert in te schatten wat je wil bereiken met het project:

  • Wil je een leefruimte met open keuken of wil je de keuken apart?
  • Een groot schuifraam met zicht op de tuin of juist meer beslotenheid?
  • Hoeveel slaapkamers en badkamers?
  • Creatieve ruimtes, zoals een hobby- of muziekruimte?
  • Aanpassingen om langer thuis te wonen?
  • Overdekte buitenruimtes, zoals een overdekt terras?
  • Een inpandige garage, vrijstaande garage of carport?

Materialen en afwerkingen

Als je voorkeuren hebt voor bepaalde materialen of afwerkingen, laat dit dan weten. Sommige gezinnen willen bijvoorbeeld een gelijmde gevel met smalle, langwerpige gevelstenen. Of wil je absoluut houten latjes? Door tijdig deze wensen door te geven aan de architect, voorkom je problemen tijdens de bouwfase.

Je budget

Bouwen kost geld. Veel geld. Wees dus duidelijk over hoeveel je wil uitgeven. Dit helpt de architect om vanaf het begin realistische voorstellen te doen.

Ervaren architecten weten precies welke bouwoplossingen zeer duur zijn, en kunnen goedkopere alternatieven voorstellen. Een mooi voorbeeld hiervan is een raambox. Dit uitstekende raam is een prachtige blikvanger, maar komt met een flink prijskaartje. Een traditionele glazen erker is vaak budgetvriendelijker.

Tip: Wees realistisch met je budget. Je kan geen villa met een high-end afwerking bouwen voor het budget van een bescheiden rijhuis. Toch zijn er een paar manieren om goedkoop te bouwen. Je kan bijvoorbeeld veel zelf doen als je bouwt in houtskelet.

Bespreek ook de kosten van de architect. Vraag hoe alles wordt aangerekend: tegen een vast tarief, een uurtarief of een percentage van de bouwkosten. Informeer naar eventuele bijkomende kosten voor vergunningen, externe adviseurs, enz. Wat doet de architect en wat kan je zelf doen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.