De voor- en nadelen van siergrind op een dak

Een groot deel van de Vlaamse woningen heeft een schuin dak. Daarnaast hebben heel wat moderne woningen, maar ook bijgebouwen als garages, carports en tuinhuizen, een plat dak. Dat kan je mooi afwerken met siergrind. Het is goedkoop, makkelijk te plaatsen en geeft een modern uitzicht. Tenslotte is het interessant om zonnepanelen bovenop te plaatsen.

Een esthetische ingreep

Vind jij een grinddak mooi? Daarmee heb je dan meteen een belangrijke reden gegeven waarom sommige mensen siergrind kopen om hun platte daken te bedekken. Het is veel stijlvoller dan een zwarte EPDM-folie of roofing.

Vooral het dambord motief is momenteel erg populair; je combineert dan tegels met grind. Dat levert het bijkomende voordeel dat je zonnepanelen kan plaatsen.

plat dak met grind

Siergrind tegen uv-straling

De bescherming tegen de ultraviolette straling van de zon is meestal de hoofdreden om met siergrind aan de slag te gaan. Platte daken worden namelijk grotendeels gelegd met bitumen. Dat is een uitstekend bouwmateriaal, eenvoudig te verwerken, met een hoge waterdichtheid, duurzaam en uv-bestendig.

Wacht even, denk je nu, als bitumen uv-bestendig is, waarvoor heeft het daartegen dan bescherming nodig? Inderdaad, vooral bitumen van de hoogste kwaliteit (en prijs) kan heel wat uv-straling aan, maar ook dat heeft zijn limieten. En als je een goed materiaal hebt, waarom zou je het dan niet extra beschermen zodat het langer meegaat? Bovendien heeft de zon ook de onprettige eigenschap het bitumen te verhitten, en dan gaat het barsten. Een kleine beschermlaag siergrind op je dak, kan je op de lange termijn heel wat geld uitsparen.

Siergrind levert positieve gevolgen voor je energierekening

Een laag siergrind op je dak zorgt voor verkoeling, niet alleen van de dakbedekking zelf maar ook van wat zich daaronder bevindt. Als dat bijvoorbeeld een woonkamer is, zal je dankbaar zijn dat de grindlaag enkele graden celsius tegenhoudt. Denk daaraan wanneer we weer onder een hittepiek in de zomer puffen en je overweegt om energieverslindende airco te installeren.

Ook in de winter zorgt een toplaag van siergrind ervoor dat de warmte in je woonruimte blijft. De isolatiewaarden zijn natuurlijk niet te vergelijken met een onderlaag van minerale wol, maar alle beetjes helpen.

siergrind bovenop plat dak

Siergrind houdt wind en regen tegen

Door siergrind te leggen, kan je de warmte en straling van de zon dus sterk afweren. Maar we leven in België, een land met vooral veel neerslag. Regen, sneeuw en hagel kunnen letterlijk hard neerkomen op een onbeschermd plat dak. Voor je het weet, zitten er barsten en putjes in het oppervlak en het is een kwestie van tijd vooraleer deze uitbreiden en daadwerkelijk lekken veroorzaken.

Laat de regen of hagel maar kletteren tegen een beschermlaag van siergrind. Het water sijpelt langzaam naar beneden en is gemakkelijk af te voeren.

Ook als er in de tussenseizoenen nog maar eens een forse noordwestenwind opsteekt, ga je blij zijn dat je dakbedekking van een grindlaag voorzien is. Als bitumen niet optimaal gelegd werd, heeft het namelijk de neiging om aan de randen te lossen. Wil je dat je dak netjes op zijn plaats blijft? Dan zal een ballastlaag van siergrind uitstekend werk verrichten.

Hoe zit het met de andere dakbedekkingen?

We hebben het nu hoofdzakelijk over bitumen gehad omdat dit de beste prijs-kwaliteit verhouding biedt. Maar er zijn nog andere materialen om een plat dak te leggen.

  • Het eerste alternatief is EPDM (Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer), een waterdichte en onderhoudsvriendelijke kunststof rubber. Door het elastische materiaal hoef je niet ongerust te zijn dat het gaat barsten, scheuren of vervormen. Het kan goed tegen uv-straling en gaat ongeveer 30 tot 50 jaar lang mee. De levensduur hangt echter hoofdzakelijk af van de kwaliteit en het vakmanschap, en daardoor kan de prijs de hoogte in gaan.
  • Ook pvc zet soepel uit en krimpt weer als het weer omslaat. Om de prijs te drukken, wordt deze dakbedekking meestal in twee dunne lagen uitgevoerd; dat maakt ze echter ook uiterst gevoelig. Staan er veel bomen in de buurt, kies dan beter geen pvc want een vallende tak kan al krassen of gaten veroorzaken. En als er een dier met scherpe klauwtjes over het oppervlak loopt, kan dat de levensduur van 15 à 40 jaar ook sterk verminderen.
  • Een groendak zal waarschijnlijk het sterkste tot je verbeelding spreken. Heerlijk, allemaal mossen en kruiden of grassen en struiken; je draagt een piepklein steentje bij tot een beter milieu. Alleen moet je opletten of de onderstructuur al die vegetatie wel kan dragen en het vergt een flinke portie onderhoud. Een goed onderhouden groendak kan tot 50 à 70 jaar meegaan, levert een uitstekende thermische isolatie en ziet er fantastisch uit. Wil je graag een prachtig groendak, dat niet veel onderhoud vraagt? Kies dan voor een groendak met sedumtegels.
groendak met strook van siergrind aan de rand

Welke grindsoort moet je kiezen?

Gebruik best geen scherpe materialen, want deze kunnen gaten veroorzaken.

Siergrind met een ronde en gladde vorm is het beste. Het zorgt voor een goede waterdoorlatendheid en voorkomt lekkages. Kies een formaat beginnend vanaf 8/16 zoals Limburgs Wit tot ongeveer 25/40 zoals Carrara Rond. Grotere formaten gaat ook, maar zijn niet goed beloopbaar.

Denk eraan dat een heldere kleur het zonlicht weerkaatst en het gebouw dus minder snel laat opwarmen. Ben je op zoek naar goedkoop dakrind? Dan kan je best Rolgrind 16/32 kiezen, dit is het grind bij uitstek voor ballast op daken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.