Essentiële beschermingen tijdens (ver)bouwwerken

Heel wat mensen gaan zelf aan de slag bij hun bouwproject. Ze helpen met de ruwbouw, leggen elektriciteitsleidingen, plaatsen ventilatiekanalen, enz.

Zoals bij elke karwei heeft veiligheid prioriteit. Daarom doe je er goed aan om de juiste beschermingsmiddelen te voorzien. Hieronder vind je alvast een overzicht:

Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen zijn schoenen die je voeten beschermen tegen letsels.

Ze hebben een verstevigde neus, zodat je geen gebroken tenen hebt wanneer er een baksteen of werkmateriaal op valt. Daarnaast is de zool voorzien een anti-slip patroon om uitschuivers te voorkomen. Sommige schoenen hebben zelfs een verstevigde onderkant die penetraties van scherpe voorwerpen – zoals nagels – tegengaat. De vuil- en waterafstotend stof is ook mooi meegenomen.

Oogbescherming

Bescherm je ogen met een veiligheidsbril. Vooral tijdens kap-, breek- en slijpwerken. Want er kan altijd een stukje loskomen en in je oog terechtkomen – met permanente oogschade of verblinding tot gevolg.

Opgelet: een gewone veiligheidsbril is onvoldoende bij laswerken. Daarvoor heb je een aangepast model nodig.

Oorbescherming

Een bouwwerf is een lawaaierige plaats. Er is altijd geluid: hamers, boormachines, slijpmachines, kranen, betonmixers. Oorbescherming is dus geen overbodige luxe.

Een set oordoppen is vaak voldoende. Maar je kan ook kiezen voor grote oorkappen die je oren helemaal omsluiten. Die zet je sneller op en af.

Stofmaskers

Voor sommige werken, zoals het uitslijpen van sleuven voor elektriciteit en water, is een stofmasker geen overbodige luxe. Dit masker beschermt je longen tegen de fijne deeltjes die loskomen.

Opgelet: voor asbestwerken zijn er speciale mondmaskers met een betere bescherming noodzakelijk. Die hebben een filtercapaciteit van 98% (FFP3/P3).

Handschoenen

Als we over persoonlijke beschermingsmiddelen praten, mogen we handschoenen niet vergeten. Er zijn verschillende materialen (latex, leer, nylon, katoen) en beschermingsgraden om uit te kiezen.

Controleer ook even de maat. Want werkhandschoenen die te klein of te groot zijn, zitten niet comfortabel.

Kniebeschermers

Ben je bezig met een klus waarvoor je vaak op je knieën zit, zoals het plaatsen van vloeren? Koop dan een set kniebeschermers. Die zijn lekker zacht en voorkomen pijnlijke knieschijven. Naast de vaste pads om aan je kledij te bevestigen zijn er ook losse knielkussens verkrijgbaar.

Helm

Tijdens de ruwbouwwerken of grondige renovaties draag je best een veiligheidshelm. Want er kan altijd een baksteen van een stelling naar beneden vallen. Zelfs op geringe hoogte kan dit voor ernstige letsels zorgen.

Een veiligheidshelm heb je al vanaf ongeveer 10 euro. Voor de kostprijs hoef je het dus niet te laten.

EHBO-koffer

Een EHBO-koffer behoort niet echt tot je persoonlijke veiligheidsuitrusting, maar toch raden we aan om dit te voorzien op de werf. Dan heb je alles bij de hand in geval van nood.

Leg de EHBO-koffer op een duidelijke, makkelijk toegankelijke plaats.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.