Alle houten plaatmateriaal op een rijtje

Houten plaatmateriaal is nuttig voor verschillende toepassingen, zowel tijdens de ruwbouw als de afwerking van de woning. Het is belangrijk om te weten waarvoor je elke soort kan gebruiken. Want elke houten plaat heeft specifieke eigenschappen. Een overzicht:

Multiplex

Multiplex bestaat uit houtfineerlagen die kruiselings op elkaar zijn verlijmd. Zo krijgt men een erg sterke plaat die minder gevoelig is voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid.

We spreken van multiplex wanneer het plaatmateriaal minstens 4 lagen heeft. Triplex heeft slechts 3 houtfineerlagen.

Toepassingen

Dit plaatmateriaal heeft verschillende toepassingen. Het wordt vaak gebruikt door schrijnwerkers voor bijvoorbeeld maatkasten. Maar je vindt het ook buitenshuis, als plafond in een veranda of als blad voor de werkbank in het tuinhuisje.

Uitzicht

Het uitzicht van multiplex is afhankelijk van de gekozen houtsoorten (berk, beuk, populier, mahonie…). De platen komen in een dikte van 10 mm tot meer dan 40 mm.

multiplex platen

Betonplex

Betonplex platen bestaan uit watervast verlijmde lagen met aan twee zijden een epoxylaag. Hierdoor zijn ze iets sterker dan multiplex platen. Ze kunnen goed tegen vocht en gaan lang mee.

Toepassingen

Betonplex platen kregen hun naam omdat ze vaak gebruikt worden voor betonbekistingen. Dankzij de epoxylaag aan de buitenkant zal het beton zich niet hechten, waardoor de bekisting makkelijk te verwijderen is.

Dit plaatmateriaal wordt ook gebruikt als bevestigingswand voor de gasteller, watermeter en elektriciteitsaansluiting. Zelfs als bodemplaat voor aanhangwagens is betonplex geschikt.

Uitzicht

Doorgaans heeft betonplex een donkerbruine kleur. Maar er bestaan ook andere varianten als grijs, groen en wit. De dikte varieert tussen de 4 mm en 30 mm.

betonplex plaat

OSB

OSB staat voor Oriented Strand Board. Deze houtplaten bestaan uit houtschilfers die met behulp van een bindmiddel zijn samengeperst. Omdat er houtschilfers worden gebruikt, zijn OSB-platen goedkoper dan multiplex of betonplex.

Toepassingen

In de bouwsector heeft OSB verschillende toepassingen: als ondervloer voor parket, voor de binnenmuren in een houtskeletwoning, enz. Maar er bestaan ook meer ‘zichtbare’ mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan meubels in OSB of als definitieve vloerbekleding.

Uitzicht

OSB-platen herken je aan de grote, zichtbare vezels met een duidelijke kleurvariatie. Qua dikte kan je kiezen uit planken tussen de 9 mm en 24 mm. De meeste platen hebben een tand-en-groef-systeem om de plaatsing te vergemakkelijken.

osb plaat

MDF

MDF is een afkorting voor Medium Density Fibreboard. Deze platen bestaan uit houtvezels die onder hoge temperatuur en hoge druk met elkaar worden verlijmd. Dit plaatmateriaal is makkelijk te bewerken, en daarom een geliefde keuze bij schrijnwerkers.

Toepassingen

MDF-platen vind je zowat overal terug: meubels, deuren, radiatoromkastingen, keukens … noem maar op. Hoewel er ook watervaste MDF bestaat, is dit materiaal niet geschikt voor buitenshuis.

Uitzicht

Terwijl standaard MDF-platen een lichtbruine kleur hebben, zijn er verschillende kleuren om uit te kiezen (rood, geel, blauw…). Soms zegt de kleur meer over de eigenschappen van het plaatmateriaal. Watervaste MDF heeft bijvoorbeeld een blauwgroene tint.

mdf platen

Spaanderplaat

Een spaanderplaat of spaanplaat wordt gemaakt van kleine houtspaanders. Een bindmiddel van kunsthars houdt ze aan elkaar. De zijkanten werkt men af met strookjes fineer.

Toepassingen

Spaanplaten zien we vaak terug in goedkopere meubels. Dankzij de fineerlaag lijkt het hout op eik (of een andere soort), terwijl het veel goedkoper is.

Spaanplaat heeft de neiging tot splinteren. Daarom is het niet voor elke toepassing geschikt.

Uitzicht

Gelamineerde spaanplaten komen in alle mogelijke afwerkingen. Je herkent ze aan de zachte vezels in de onafgewerkte kanten. Onafgewerkte vochtwerende spaanderplaten zijn meestal groen, de brandvertragende varianten meestal rood.

spaanplaten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.