Van parket tot keramische tegels: er zijn verschillende soorten vloerbekledingen om uit te kiezen. Maar heb je al een gietvloer overwogen? Die wint de afgelopen jaren aan populariteit. En dat is helemaal geen verrassing. Gietvloeren hebben een strakke, naadloze uitstraling. Bovendien zijn ze geluiddempend, sterk en verkrijgbaar in vele kleuren. Voor elk interieur is er dus een oplossing.
De meest gekozen gietvloeren zijn vloeren met polyurethaan, beton ciré of microcement. In dit artikel vind je een vergelijking tussen deze drie soorten.
PU-gietvloer
Wat is het?
PU is een afkorting voor polyurethaan. Deze kunststof is iets minder stevig dan epoxy, maar de soepelheid en het hogere wandelcomfort maken deze gietvloer nog geschikter voor ruimtes zoals de woonkamer, slaapkamer en badkamer.
Belangrijkste eigenschappen
- Flexibel en dus ook bruikbaar op minder stabiele ondergronden zoals houten vloeren.
- Voelt warm en zacht aan.
- Onderhoudsvriendelijk en hygiënisch
- Geschikt voor vloerverwarming
- Geluiddempend
Beton ciré
Wat is het?
Beton ciré is een gietvloer die bestaat uit cement, hars, toeslagstoffen en pigmentpoeder. Met haar betonlook geeft ze elke kamer een stoere uitstraling.
Belangrijk bij deze vloerbedekking is de afwerking. Een sealer en laklaag maken de vloer waterdicht en minder vlekgevoelig. Die worden aangebracht nadat de vloer gegoten en afgeschuurd is.
Wist je trouwens dat beton ciré ook als wandbekleding geschikt is? Sommige mensen bekleden er bijvoorbeeld de wanden van hun inloopdouche mee, zodat alles één geheel vormt met de vloer.
Belangrijkste eigenschappen
- Stoere betonlook
- Sterke, slijtvaste vloer
- Combinatie met vloerverwarming mogelijk
- Verkrijgbaar in vele kleuren en glansgraden
Microcement
Wat is het?
Microcement is een dunne coating van 1 à 3 mm dik die op basis van cement, kunsthars en minerale pigmenten wordt gemaakt. Het is een decoratieve afwerkingslaag voor vloeren, wanden, plafonds en meer. Je kan het zowel binnen als buiten gebruiken.
De termen microcement en microbeton worden wel eens door elkaar gebruikt. Toch is er een verschil. Microbeton is namelijk dikker (6 tot 8 mm).
Belangrijkste eigenschappen
- Vele toepassingen, zowel binnen als buiten
- Diverse afwerkingsmogelijkheden (kleuren, texturen…)
- Dunne coating zonder voegen
- Waterdicht
Welke gietvloer is de beste keuze?
Met zoveel verschillende soorten gietvloeren is het moeilijk om een keuze te maken. Om je te helpen deze knoop door te hakken, heb ik hieronder een paar tips verzameld:
- Esthetiek. Kies een vloer die je mooi vindt. Het heeft geen zin om een paar tientallen euro’s per vierkante meter te besparen. De vloer bepaalt mee de uitstraling van je interieur. Bovendien is het iets dat je moeilijk kan aanpassen (moest je later toch spijt hebben van je keuze).
- Technische eigenschappen. Daarnaast moet je rekening houden met de technische eigenschappen. Sommige gietvloeren zijn niet geschikt voor bepaalde ondergronden of toepassingen. Laat je adviseren door een gietvloerspecialist om later problemen te voorkomen.
- Onderhoud. Tenslotte mag je het onderhoudsgemak niet vergeten. Vooral in ruimtes die je intensief gebruikt, zoals de keuken, is het belangrijk dat de gietvloer makkelijk schoon te maken is en weinig onderhoud vraagt.