Douchecabines zijn bijzonder praktisch. Ze nemen weinig ruimte in beslag en vermijden dat je badkamer helemaal nat wordt tijdens het douchen. Ben jij van plan om zo’n douchecabine in huis te halen? Lees dan eerst onderstaande aandachtspunten.
Afmetingen en vorm
Douchecabines vind je in verschillende formaten. Ons motto: bigger is better! In een grote douchecabine heb je meer ruimte om te bewegen. Je zal dus minder snel met je ellebogen tegen het glas stoten wanneer je jezelf aan het wassen bent.
Natuurlijk moet je soms rekening houden met bepaalde afmetingen. In een kleine badkamer ben je misschien verplicht om een douchecabine van 90×90 cm te plaatsen, omdat een groter model niet past.
Maar je kan de beschikbare oppervlakte wel maximaliseren door de juiste vorm te kiezen. Vierkante cabines hebben een breedte die gelijk is aan de diepte. Daarnaast zijn er ook rechthoekige modellen verkrijgbaar. Voor een hoekopstelling koop je een kwartronde of vijfhoekige douchecabine. Hiermee bespaar je flink wat plaats, zonder in te boeten op gebruiksgemak.
Op de vloer of een douchebak?
Vroeger werden zowat alle douchecabines op een douchebak gemonteerd. Dat is niet meer het geval. Vandaag de dag kiezen veel mensen voor een vloermontage. Net als bij een inloopdouche vormt de douchevloer één geheel met de rest van de badkamervloer. Dat zorgt voor een heel strakke uitstraling – vooral bij een gietvloer. Bovendien is de douche veel toegankelijker voor mindervaliden en mensen die slecht te been zijn.
Bij deze montage is het wel belangrijk om de vloer waterdicht af te werken en de afvoer op de juiste plaats te voorzien. Net daarom laat je de installatie best over aan een vakman.
Draai- of schuifdeur?
De meeste cabines zijn uitgerust met een draaideur. Deze deuren draaien open in de richting van de badkamer (wanneer je in de douche staat). Let er dus op dat er voldoende vrije ruimte is. Voor een deur met een breedte van 100 cm heb je dus minstens dezelfde afstand nodig.
Zoek je een plaatsbesparende douchecabine? Kies dan eentje met een schuifdeur. Je schuift de glazen deur makkelijk opzij wanneer je in en uit de douche stapt.
Complete douchecabine of aparte onderdelen?
In badkamerwinkels vind je allerlei kant-en-klare douchecabines, waarbij alles is inbegrepen. Maar je kan ook zelf een douchecabine samenstellen. Je koopt dan zelf de douchebak, de douchewanden, het kraanwerk, afvoeren, enz. Bij deze laatste optie heb je uiteraard meer flexibiliteit. Je kiest namelijk zelf hoe het eindresultaat eruitziet. Dat laat je toe om de douchecabine te laten aansluiten bij de inrichting van je badkamer.
Wat kost een douchecabine?
Een eenvoudige douchecabine kost ongeveer €500, excl. plaatsing. Voor high-end modellen met een grotere douchebak en luxueuze materialen betaal je circa €2.000.
Dit grote prijsverschil maakt meteen duidelijk dan er een enorm groot assortiment verkrijgbaar is. Dat is goed nieuws. Het wil zeggen dat er voor zowat elke badkamer een passende douchecabine te vinden is, ongeacht je budget.
Nog meer tips
- Controleer of de wanden bestaan uit veiligheidsglas. Dat is sterker en veiliger.
- Geef het glas een antikalkbehandeling.
- Let erop dat je tijdens de installatie geen leidingen in muren of vloeren beschadigd.
- Modern, landelijk, industrieel… zorg ervoor dat de douchewanden bij de douchekraan passen.
- Vergeet niet om alle naden af te kitten. Anders krijg je last van waterschade.