Een huis kopen als starter is een grote stap. Je wordt misschien overweldigd door alles wat erbij komt te kijken. Maar geen paniek, want dit stappenplan helpt je op weg.
Bepaal hoeveel je kan lenen
Het heeft geen zin om huizen te bezichtigen die boven je budget liggen.
Daarom doe je er goed aan om eerst een maximum budget te bepalen. Waarschijnlijk is je spaargeld onvoldoende om de aankoop te financieren. Je moet dus een hypothecaire lening afsluiten. Welk bedrag je mag lenen, op welke termijn je alles terugbetaalt en welke rente je hierop betaalt, hangt af van verschillende factoren. Daarom kan je best eerst een lening simulatie doen. Zo weet je in welke prijscategorie je een pand kan zoeken.
Let wel op dat wanneer je een bestaand huis koopt als starter, je nog wat budget wil overhouden voor renovaties en andere aanpassingen. Houd hier rekening mee wanneer je een budget opstelt.
Stel een zoekopdracht in
Op basis van je budget kan je een zoekopdracht instellen op immosites. De meeste sites hebben een mogelijkheid om alerts te versturen wanneer er nieuwe resultaten zijn op basis van je zoekopdracht. Zo ben je meteen op de hoogte van interessante panden.
Naast je budget speelt ook de regio een belangrijke rol.
Een huis in een grootstad kost flink wat geld. In een kleinere gemeente kan je vaak een veel grotere woning kopen voor een kleinere prijs. Neem je regio dus ruim genoeg.
Neem iemand mee tijdens de bezichtiging
Heb je een leuk pand gevonden? Maak dan een afspraak voor een bezichtiging. Het is een goed idee om iemand met kennis van zaken mee te nemen, zoals een familielid. Die kan het huis inspecteren op (verborgen) gebreken die je zelf misschien over het hoofd ziet.
Laat je vooral niet onder druk zetten door de verkoper. Die zal misschien vermelden dat er al enkele geïnteresseerden zijn. Overhaast een beslissing maken is sowieso een slecht plan.
Denk aan de mogelijkheden
De huidige indeling en inrichting van een bestaand huis zal je misschien afschrikken.
Probeer er doorheen te kijken. Je kan immers de volledige woning strippen, en eventueel muren uitbreken om ruimtes te vergroten of een aanbouw plaatsen. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om het huis aan te passen aan jullie wensen. Zoek gewoon een goede basis om op verder te werken.
Onderhandelen en een bod uitbrengen
Heb je het huis geïnspecteerd en voldoet het aan je verwachtingen? Dan is het tijd om te onderhandelen over de prijs.
Je hoeft niet de vraagprijs te bieden. Er zijn misschien een paar argumenten om een lager bod te doen, zoals gelijkaardige woningen in de buurt met een lagere prijs, of gebreken aan het pand. De meeste mensen starten met een openingsbod van 10% onder de vraagprijs.
Een bod uitbrengen doe je best schriftelijk. Zo ontstaat er later geen discussie. Vermeld het verkrijgen van een hypothecaire lening als een opschortende voorwaarde.
Na aanvaarding van het bod moet je nog een compromis ondertekenen (voorlopige verkoopsovereenkomst). Binnen de vier maanden na de ondertekening wordt de akte verleden.