Een verbouwing financieren: 6 mogelijkheden

Verbouwen kost handenvol geld. De kans is dus groot dat je spaargeld onvoldoende is om alle renovatiewerken uit te voeren. Gelukkig zijn er 6 financieringsmethodes waarop je beroep kan doen:

1. Hypothecaire lening

De meeste verbouwers kiezen voor een hypothecaire lening om hun renovatie te financieren. Ze lenen een bepaald bedrag om het pand aan te kopen, plus wat extra budget om de woning een make-over te geven. De afbetaling gebeurt aan de hand van een vaste of variabele rentevoet. Om de beste voorwaarden te vinden, is het altijd een goed idee om meerdere banken en kredietinstellingen te vergelijken.

2. Persoonlijke lening

Wil je enkel de zolder onder handen nemen of een badkamerrenovatie uitvoeren? Dan kan een persoonlijke lening een oplossing zijn. Bij dit soort verbouwing financiering gaat het doorgaans om kleinere bedragen die je in één keer ontvangt, met daarna een maandelijkse afbetaling. De looptijd is niet aanpasbaar.

3. Renteloos renovatiekrediet

Tot eind 2022 kan je gebruik maken van een renteloos renovatiekrediet. Dat is een krediet voor een grondige renovatie van een pand met een slecht energiecertificaat (EPC-Label E of F). Wanneer je binnen de 5 jaar minstens een EPC-label C haalt, betaalt de Vlaamse overheid de rente terug. Lees alle voorwaarden op vlaanderen.be.

4. Premies en subsidies

Wie gaat verbouwen mag de verschillende premies niet vergeten. De Vlaamse overheid en netbeheerders geven premies voor allerlei werkzaamheden, zoals het na-isoleren van muren, de installatie van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen. Dankzij deze subsidies wordt de renovatie van je woning weer een stukje goedkoper.

5. Familiale lening

Voor de financiering van een verbouwing kijken we in de eerste plaats naar banken en kredietinstellingen. Daarnaast kan je misschien eens bij familie of vrienden informeren. Misschien willen zij wel een bedrag voorschieten dat je over enkele maanden/jaren mag afbetalen. Zet wel alles goed op papier, zodat er geen ruzie ontstaat door misverstanden.

6. Zelfbouw

Bij een verbouwing wil je natuurlijk voldoende geld verzamelen om alle werken uit te voeren. Maar je kan ook de totale kostprijs laten zakken, zodat je minder budget nodig hebt.

Dat kan door zelf de handen uit de mouwen te steken. Kamers uitbreken is helemaal niet zo moeilijk, en je bespaart er flink wat geld mee. Bovendien zijn er voor zowat alle werken – chape plaatsen, ventilatie leggen, sanitair installeren… – zelfbouwpakketten beschikbaar. Onder begeleiding van een specialist voor je zelf deze renovatiewerken uit. Zo’n pakket is goedkoper dan wanneer je alles uitbesteedt aan een vakman.

Ontdek nog meer manieren om goedkoop te renoveren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.