Asbest verwijderen als particulier: enkele veiligheidstips

Spijtig genoeg is er nog in heel wat Vlaamse woningen asbest te vinden. De asbestverwijdering mag je als particulier zelf doen (in sommige gevallen), maar dan zijn er wel een paar veiligheidstips om in het achterhoofd te houden.

Zelf asbest verwijderen

Wie zelf aan de slag gaat, volgt best deze tips:

1. Draag beschermende kledij

De belangrijkste veiligheidsmaatregel die je kan nemen, is het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Die voorkomen dat asbestvezels die vrijkomen tijdens de werken op je kleding of in je luchtwegen terechtkomen.

De volledige outfit bestaat uit:

  • Tyvek overall met aansluitende kap. Tip: breng tape aan op de polsen en enkels voor een nog betere afsluiting.
  • Mondmasker met een P3-filter (een volgelaatsmasker mag natuurlijk ook).
  • Een stevig paar handschoenen.
  • Veiligheidsschoenen en -helm om ongelukken tijdens de afbraakwerken te voorkomen.

De overall en het stofmasker voeg je toe aan de asbestzak. De handschoenen, veiligheidsschoenen en helm moet je buiten grondig afspoelen.

2. Haal het nodige verpakkingsmateriaal

Asbesthoudend afval mag je niet zomaar naar een containerpark in de buurt brengen. Je moet het eerst zorgvuldig verpakking in asbestzakken. Die zijn verkrijgbaar in diverse formaten. Deze zakken helpen bij een veilige verwerking en geven duidelijk aan dat het om gevaarlijk afval gaat.

Het verpakken doe je thuis. Doe je dat onzorgvuldig, dan kan het afval geweigerd worden.

3. Vermijd schade

Hechtgebonden asbest is onschadelijk wanneer het in goede staat is. Maar beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat er asbestvezels vrijkomen. Daarom is het belangrijk om het afval niet te beschadigen tijdens de verwijderingen. Werp oude golfplaten dus niet van het dak naar beneden, maar breng ze voorzichtig naar een asbestzak. Dit is een van de redenen waarom je best met twee of meer personen werkt.

4. Besproei het materiaal

Vermijd gevaarlijk rondvliegen stof door het materiaal te bevochtigen. Dat kan door simpelweg water te vernevelen met een tuinslang. Er bestaan ook speciale fixeermiddelen die je in de bouwhandel vindt.

5. Sluit ramen en deuren

Houd tijdens de werken ramen en deuren gesloten. Schakel ook het ventilatiesysteem uit.

6. Laat bij twijfel een asbestinventaris opmaken

Twijfel je of bepaalde bouwmaterialen asbest bevatten? Laat een vakman langskomen om uitsluitsel te geven. De opmaak van een asbestinventaris is trouwens verplicht vanaf volgend jaar voor wie zijn woning verkoopt of (gedeeltelijk) sloopt.

Opgelet met losse asbest!

Bij losse asbest, zoals die in isolatie rond leidingen, zijn de gezondheidsrisico’s veel groter. Dat komt omdat ze een zwak bindmiddel bevatten (bv. gips). Kleine beschadigingen hebben dus meteen grote gevolgen.

Dit soort asbest mag je enkel laten verwijderen door een erkende firma!

De kostprijs van een asbestverwijdering door een professioneel bedrijf hangt af van het type materiaal en het volume. Voor het verwijderen van golfplaten op een tuinhuis betaal je ongeveer €700, terwijl de behandeling van meerdere ruimtes in een woning al gauw oploopt tot meer dan €1.500.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.