Levensbestendig wonen: maak jouw woning klaar voor je oude dag

Iedereen droomt ervan om tot zijn/haar oude dag thuis te wonen. Helaas is dat niet altijd even eenvoudig. Want de meeste woningen zijn niet voorzien op het ‘levensbestendig wonen’. Gelukkig zijn er verschillende kleine en grote aanpassingen mogelijk om langer thuis wonen haalbaar en veilig te houden.

Installeer een traplift

De meeste huizen bestaan uit twee verdiepingen. Als je niet goed te been bent, wordt het moeilijk om telkens de trap te nemen. Maar gelukkig is er een oplossing: trapliften.

Een traplift is een geautomatiseerde stoel die via de trap naar boven en beneden gaat. Je kan simpelweg plaatsnemen en op een knopje drukken. Zo eenvoudig is het.

Het grote voordeel van een traplift is de kleinere kans op valpartijen. Want jaarlijks lopen honderden senioren verwondingen op doordat ze van de trap vallen. Bovendien is dit systeem handig om de volledige woning te blijven gebruiken. Je bent dus niet langer gekluisterd tot de benedenverdieping.

Goed nieuws: trapliften zijn helemaal niet zo duur. En door meerdere prijzen te vergelijken, kan je nog enkele honderden euro’s uitsparen.

Vermijd zoveel mogelijk drempels

We staan er niet vaak bij stil, maar een woning heeft allerlei drempels. Die maken het onnodig moeilijk om van de ene kamer naar de andere te gaan en verhogen de kans op valpartijen.

Enkele tips:

  • Maak deuropeningen extra breed voor rolstoelgebruikers.
  • Voorzie een inloopdouche in plaats van een douchebak.
  • Zorg voor leuningen bij trapjes en andere hoogteverschillen.
  • Blokkeer doorgangen niet met meubels en accessoires.
  • Plaats een stang als houvast naast het toilet.

Voorkom uitschuivers

Het is een goed idee om antislipmatjes in de douche en het bad te plaatsen. Want nergens is het risico op uitschuivers zo groot als in de badkamer. Verder raden we aan om een slipvrije vloerbekleding te voorzien en aangepast schoeisel te dragen (dus niet op kousen rondlopen maar een sloffen met een antislipzool).

Kies voor zorgdomotica

Ouderen blijven graag zo lang mogelijk thuis wonen. Domotica helpt hen hierbij. Moderne woonautomatisering zorgt voor meer comfort en veiligheid.

Enkele voorbeelden van zorgdomotica toepassingen:

  • Automatische verlichting om onnodige verplaatsingen te vermijden.
  • Herinneringen via licht of geluid (om bijvoorbeeld medicijnen te nemen).
  • Videofoon om te zien wie er voor de deur staat.
  • Passief toezicht op ouderen (bv. via bewegingsdetectie).
  • Paniekknop in geval van nood.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.