Een woonkamer inrichten met veel ramen doe je zo

Licht doet leven. Woningen van enkele decennia geleden hadden vooral kleine ramen. Maar tegenwoordig zien we veel meer grote glaspartijen – vaak van vloer tot plafond. Zeker bij moderne woningen. Bijna elke nieuwbouw is voorzien van schuiframen in de achtergevel om meer licht binnen te laten. Dat brengt natuurlijk enkele uitdagingen met zich mee om het interieur in te richten.

Het nut van woonkamers met veel ramen

Een overvloed aan natuurlijk licht doet een kamer veel groter lijken dan ze werkelijk is. Want een slecht verlichtte ruimte oogt claustrofobisch. Grote glaspartijen zijn dus een must-have in kleine woningen.

Woonkamers met veel ramen hebben nog een voordeel. In de winter genieten ze van gratis zonnewarmte. Via de ramen valt het zonlicht binnen, wat het interieur opwarmt. Zo verlaagt je energiefactuur.

Een woonkamer met veel ramen inrichten

Haal het maximale uit grote glaspartijen met deze tips van meubelwinkel Emob:

Een laag salon

Het is zonde om in een woonkamer met veel ramen een salon met een hoge rug te plaatsen die het licht blokkeert. Je kiest beter voor een laag model. Op deze manier oogt de ruimte veel luchtiger.

Gordijnen

Gordijnen hebben twee functies:

  • Oververhitting voorkomen
  • Privacy creëeren

Heb je veel inzicht in de woonkamer van buren of de straatkant? Dan zorgen gordijnen voor wat extra privacy. Hang bijvoorbeel glasgordijnen (voile) op. Die zijn transparant, zodat er toch nog licht binnenkomt.

Bijkomend kan je verduisterende gordijnen voorzien – op een rail of rolgordijnen. Die weren nieuwsgierige blikken wanneer binnen het licht brandt en het buiten donker is. Bovendien zijn deze gordijnen ideaal om oververhitting tegen te gaan op warme zomerdagen.

Spiegel

Nog een trucje om kleine woonkamers met veel ramen groter te doen lijken: hang een spiegel op de muur tegenover het raam. Die zal het natuurlijk licht reflecteren. En zoals je weet: licht staat synoniem met ruimte.

Decoratie

Net zoals bij het salon is de hoogte van de decoratiestukken van belang. Zet dus geen grote plant voor het raam, maar kies voor een bescheiden bloempotje. In meubelwinkels vind je waarschijnlijk nog meer lage decoratiestukken, zoals bijzettafeltjes, windlichten en poefs.

Isolatie

Zit je nog in de ontwerp- of bouwfase van jouw woning? Overweeg dan driedubbele beglazing. Bij vriestemperaturen sijpelt er altijd wat koude naar binnen via het glas. Driedubbele beglazing isoleert beter en laat minder koude door, wat een woonkamer met veel ramen aangenamer maakt.

woonkamer ramen inrichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.