De tuintrends van 2019

De interieurtrends voor 2019 hebben we enkele dagen geleden al besproken. Maar ook in de tuinwereld zijn er verschillende ontwikkelingen. Word een echte trendsetter en lees snel onze tips.

Inheemse planten

Een tuintrend die we alleen maar kunnen aanmoedigen, is de stijgende populariteit van inheemse planten. Enkele jaren geleden wou iedereen exotisch groen. Maar tegenwoordig grijpen we steeds meer terug naar planten van eigen bodem. Denk bijvoorbeeld aan vlier, hulst, lijsterbes, hazelaar, berk, liguster, enz.

Inheemse planten bieden twee voordelen. Enerzijds zijn ze beter beschermd tegen ziektes en seizoenswissels. Daarnaast komen deze planten de kleinste bewoners van je tuin ten goede, zoals insecten, vogels en knaagdieren. Dat is dus een win-win.

Carport i.p.v. garage

Een garage is passé. Tegenwoordig kiezen we voor een carport. Deze overdekte autostalling oogt minder zwaar, terwijl je wagen toch beschermd is tegen regen en andere neerslag. Bovendien is een carport goedkoper dan een complete garage. Dat is niet onbelangrijk, aangezien de prijzen voor de bouw of renovatie van een woning de laatste jaren serieus gestegen zijn. En je bespaart nog meer door de carport zelf te plaatsen. Dat is helemaal niet zo moeilijk.

Scandinavische stijl

Nog een tuintrend voor 2019 is de Scandinavische stijl. Net zoals bij een interieur, zien we op het terras meubels met sobere, eenvoudige vormen. Natuurlijke materialen linken het meubilair aan de rest van de tuin. Denk bijvoorbeeld aan witte kuipstoelen met houten poten of een buitentapijt in katoen. Het kleurenpalet is eerder sober. Als accentkleur kiest men bij de Scandinavische stijl voor pasteltinten.

Pergola

Wil je een trendy tuin? Dan heb je absoluut een pergola nodig. Deze terrasoverkapping is een mooi verlengstuk van de architectuur van jouw woning. Modern of klassiek, groot of klein; er is voor ieder wat wils.

Met een pergola geniet je nog meer van jouw tuin. Plotselinge regenbuien zijn niet langer een spelbreker. En met behulp van glazen schuifwanden tover je de pergola om in een complete veranda. Graag nog meer comfort? Voorzie dan ook verlichting en een verwarmingstoestel (voor frisse zomeravonden).

Slimme tuinverlichting

Slimme verlichting is een van de meest recente tuintrends. Tegenwoordig zijn er allerlei lampen op de markt die de verlichting van jouw tuin naar een hoger niveau tillen. Bijvoorbeeld:

  • De lichtkleur veranderen (wit, rood, blauw, geel … noem maar op).
  • De buitenverlichting automatiseren o.b.v. de tijd of aanwezigheid.
  • Alle tuinlampen bedienen via je smartphone.
  • Verlichting gebruiken voor meldingen (bv. wanneer er iemand aanbelt).

Onderhoudsvriendelijk

De weinige vrije tijd die we hebben, willen we zo plezierig mogelijk invullen. Daarom zijn onderhoudsvriendelijke tuinen aan een opmars. Deze tuinen zijn zo ingericht dat ze bijzonder weinig aandacht vragen. Dat wil zeggen: bodembedekkers in plaats van gras, hagen die je slechts één keer per jaar moet scheren, planten die geen of weinig bladeren verliezen in de herfst, enz. Dankzij een onderhoudsvriendelijke tuin geniet je meer van het buitenleven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.