Hoewel bij veel nieuwbouw woningen een inpandige garage niet meer wordt voorzien (omwille van de steeds strengere EPB-regels), vinden toch heel wat mensen dit een meerwaarde. Indien de klant hiervoor kiest, moet de architect de garage zo goed mogelijk in het ontwerp implementeren. En dan spreken we niet alleen qua indeling. Ook het uitzicht in de gevel speelt een rol. Bij moderne architectuur is er een stijlvolle oplossingen: een bepaalde gevelbekleding gebruiken en die ook op de garagepoort toepassen. Zo worden gevel en poort een naadloos geheel. Indien correct uitgevoerd, wordt de ingang van de garage zelfs onzichtbaar!
Goede afspraken zijn cruciaal. Om ervoor te zorgen dat de sectionaalpoort en de gevelbekleding mooi op elkaar aansluiten, is er een goede communicatie tussen architect, aannemer en poortfabrikant nodig. Enkele centimeters verschil kan het naadloze effect verpesten.
PVC en aluminium zijn veelgebruikte materialen om een gevel en bijhorende garagepoort te bekleden. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van hout? Houten panelen zorgen voor een warme toets. Nadeel: hout vergt meer onderhoud dan kunststof of aluminium.
Een sectionaalpoort onzichtbaar in de gevelbekleding integreren wordt bijna uitsluitend in moderne architectuur gedaan. Daar dienen de grote volume’s als contrast tegen de gevelsteen. Het resultaat kan er prachtig uitzien. Vind je niet?
Wil je het onzichtbare effect helemaal tot zijn recht laten komen? Vermijd dan een openingsknop of -klavier aan de buitenkant. Tegenwoordig worden de meeste geautomatiseerde garagepoorten immers geleverd met een afstandsbediening. Ook handvaten (om de poort manueel te openen) worden best achterwege gelaten.