Cementtegels als kleurrijke blikvanger op de vloer

Wanneer je een tegelzaak binnenstapt, word je direct overdonderd door het gigantische aanbod. Kiezen zal niet makkelijk worden. Zeker wanneer je voor cementtegels kiest. Bij dit type zijn namelijk honderden, misschien zelfs duizenden verschillende motieven om uit te kiezen. Daardoor passen deze betontegels in elke woonstijl.

Cementtegels met speelse patronen

Cementtegels zijn ontwikkeld als alternatief voor porselein tegels. Die waren namelijk vrij duur in aankoop, iets wat niet iedereen kon betalen. Door cement als hoofdbestanddeel te gebruiken, ging de kostprijs sterk naar beneden. Door hun lage prijs en eenvoudige productiemethode werden cementtegels al snel populair in de hele wereld.

In het begin koos men voornamelijk een uniforme kleur. Onder invloed van de art deco en jugendstil bewegingen werden de ontwerpen steeds kleurrijker. De speelse patronen zijn een van de redenen waarom betontegels zo populair zijn.

cementtegels als keukenvloer

Hoe worden cementtegels gemaakt?

Cementtegels worden eigenlijk upside down gemaakt. Eerst word een mengsel van water, cement, marmerpoeder en een kleurpigment in een mal gegoten. Via een metalen rooster worden verschillende kleuren van elkaar gescheiden en wordt er een patroon gevormd. Bovenop dit alles worden zand, cement en water gestort. Nadien wordt de tegel onder hoge druk samengeperst.

Omdat cementtegels nog steeds met de hand worden gemaakt, vindt de productie voornamelijk in lagelonenlanden plaats.

Zelf cementtegels ontwerpen

In de meeste tegelzaken is er een ruim aanbod cementtegels om uit te kiezen. Alle motieven en kleuren komen aan bod.

Ben je echter op zoek naar een specifiek ontwerp? Dan is het de moeite waard om zelf een cementtegel te ontwerpen. Er zijn namelijk verschillende producenten die maatwerk aanbieden. Je kan dan een bestaand ontwerp personaliseren (kleuren veranderen) of via software een volledig nieuw design maken. Zo ben je 100% zeker dat de cementtegels in jouw interieur passen.

speelse cementtegel

Gebruik op de vloer of een wand

Het leuke aan cementtegels is hun flexibiliteit. Ze zijn zowel op vloeren als op muren bruikbaar.

Als vloerbekleding gaat het meestal over kleine oppervlakken. Een open woonruimte met aanpalende keuken in cementtegels bekleden is vaak teveel van het goede. Maar ze zijn perfect voor een gang of een veranda.

Verder worden ze vaak in keukens gebruikt. Een spatwand van kleurrijke cementtegels kan een leuke blikvanger zijn. Ook in badkamers komen ze regelmatig terug.

cementtegel op de vloer in de badkamer

Voor- en nadelen

Ben je er nog niet helemaal uit of cementtegels een goed idee zijn of niet? Laat je inspireren door deze voor- en nadelen.

Voordelen:

  • Enorm grote keuze aan motieven en kleuren
  • Leuke retro uitstraling
  • Sommige soorten kunnen ook buiten gebruikt worden

Nadelen:

  • Door het handwerk zijn kleine afwijkingen mogelijk
  • Meestal zijn betontegels duurder dan een keramische tegel
  • Een goed onderhoud is nodig om vlekken te vermijden

portugese cementtegels

Kostprijs

Zoals hierboven al gezegd, zijn deze hippe tegels niet goedkoop. De kostprijs ligt tussen de 50 en 70 euro per vierkante meter (zonder plaatsing). Omdat ze meestal op kleine oppervlaktes gebruikt worden, weegt deze kost niet zwaar door in het totale budget.

Cementtegels kopen

In vrijwel elke tegelzaak vind je cementtegels. Toch kan het de moeite waard zijn om meerdere tegelwinkels te bezoeken. Het aanbod kan namelijk verschillen. Met zoveel variatie is het immers onmogelijk om alle patronen en kleuren in het assortiment op te nemen.

Vergeet niet: tegenwoordig zijn er ook heel wat webshop waar je cementtegels kan kopen.

tegelpatroon

Meer inspiratie >

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.