Ramen in een smart home

Onze woningen worden steeds slimmer. Handelingen die we vroeger manueel moesten uitvoeren, zijn tegenwoordig geautomatiseerd. Dat geeft ons meer vrije tijd.

In een smart home staat die automatisatie centraal. Verlichting, energie, verwarming … worden allemaal op een intelligente manier gestuurd. Ook alles wat te maken heeft met ramen en dakvensters is integreerbaar. De mogelijkheden ontdek je hieronder.

Ramen automatisch bedienen

Elektrisch bedienbare dakvensters kom je af en toe tegen. Klassieke ramen die elektrisch bedienbaar zijn, zijn eerder zeldzaam. Toch is dit perfect mogelijk. Sommige producenten bieden speciale motoren aan om vensters te openen en te sluiten.

Deze investering is vooral interessant bij moeilijk bereikbare ramen. Maar ook in de rest van de woning is het de moeite waard. Het laat je namelijk toe om met één druk op de knop alles te openen als het binnen te warm wordt. Je hoeft dus niet van kamer naar kamer te lopen. Dat bespaart je weer een hoop tijd.

Automatische zonwering

Naast het raam zelf, kan je tevens de zonwering automatiseren. Dit is mogelijk voor diverse soorten zonwering. Er bestaat bijvoorbeeld een bedieningssysteem voor VELUX gordijnen. Rolgordijnen en lamellen zijn ook leverbaar met een elektrische motor.

In een smart home zorgt die automatisatie voor allerhande interessante functies:

  • Zonwering activeren als het te warm wordt
  • Een ‘privacy mode’ om inkijk te vermijden
  • Vluchtwegen vrijmaken bij brand

Tenslotte is er nog de tijdwinst. De tijd die je bespaart door met één vingertoets alle zonwering te bedienen, is een belangrijk voordeel.

Raamcontrole

Nog een belangrijke functie in een smart home is de raamcontrole.

Deze functie controleert de open/gesloten toestand van vensters en deuren. Ze maakt dus deel uit van het alarm. Daarnaast is deze raamcontrole een comfortfunctie. Wanneer je bijvoorbeeld ‘s avonds wil gaan slapen en niet zeker bent of er nog een raam openstaat, kan je dit via raamcontrole snel nakijken. Jouw smart home geeft aan in welke ruimte er nog een venster geopend is.

Kortom: raamcontrole zorgt voor meer veiligheid en comfort.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.