Slimme verlichting is een must-have in moderne woningen

Inhoud van dit artikel

Meer comfort, wie wil dat niet? Een van de meest eenvoudige manieren om het leven binnenshuis comfortabeler te maken, is met slimme verlichting. Want verlichting automatiseren biedt allerlei voordelen.

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting laat de gebruiker toe om op eender welke plaats de verlichting te bedienen. Daarnaast zal een intelligente sturing de verlichting zoveel mogelijk automatiseren.

In bovenstaande ‘definitie’ vinden we twee hoofdfuncties terug:

  • De bediening van lampen eenvoudiger maken
  • Verlichting automatiseren

De bediening vereenvoudigen gebeurt meestal door middel van een smartphone app. Met deze applicatie kan men overal individuele lampen bedienen: vanop de sofa, in de tuin of op vakantie. De lampen zijn dus met het internet of een ander netwerk verbonden.

Daarnaast ligt er bij slimme verlichting een focus op automatisatie. Want enkel door lampen automatisch aan en uit te schakelen bespaar je echt tijd. En daar draait het om: onnodige taken uitschakelen voor meer comfort.

slimme lampen bedienen met loxone app

Voordelen van slimme verlichting

Een slimme lichtsturing is super praktisch. Onderstaande voorbeelden zullen de pluspunten duidelijk maken:

Je bent net naar het werk vertrokken. Maar plots twijfel je of alle lampen wel uit zijn. Met behulp van de app controleer je dit in een oogwenk. Branden ze nog? Schakel ze dan uit vanop afstand.

Met je handen vol boodschappentassen doe je de deur open. De slimme lichtsturing doet automatisch het licht in de hal aan. Zo hoef je geen tassen neer te zetten en kan je gewoon doorwandelen. Handig, toch?

Ga je op vakantie? De meeste slimme verlichtingssystemen hebben een aanwezigheidssimulatie. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is – het ideale afschrikmiddel tegen inbrekers.

slimme verlichting met loxone lichtsturing

Geïntegreerde systemen

Individuele oplossingen voor slimme verlichting zijn erg leuk. Maar deze technologie wordt nog interessanter in een geïntegreerd systeem. Dat wil zeggen dat de verlichting samen met andere sensoren en toestellen deel uit maken van een smart home. De specialisten van Loxone geven enkele suggesties:

  • Gedimde verlichting in de hal en badkamer wanneer je ’s nachts naar het toilet moet
  • Flikkerende lampen tijdens het inbraakalarm om dieven af te schrikken
  • Slaapkamerverlichting gebruiken als lichtwekker (door langzaam de intensiteit te verhogen)
  • De deurbel vervangen door een lichtimpuls in de woonkamer wanneer de kinderen slapen
  • Alle lichten aan in geval van brand
  • Verlichting dimmen wanneer je de televisie opzet
  • De lichtkleur in de keuken wisselen wanneer na 22u de garagepoort nog openstaat

Dacht je dat bovenstaande functies enkel in een nieuwbouw mogelijk zijn? Helemaal niet. Loxone heeft bijvoorbeeld een draadloos systeem: Loxone Air. Zo geniet je ook in een bestaande woning van slimme verlichting en honderden andere functies.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.