10 Creatieve toepassingen van domotica

Steeds meer mensen kiezen voor domotica in hun woning. Dat is een goed idee, want zo’n smart home biedt allerlei voordelen op het vlak van leefcomfort en veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat de kennis over de mogelijkheden eerder oppervlakkig blijft. Spijtig, want domoticamerken als Loxone laten enkele creatieve functies toe. Dit zijn 10 voorbeelden:

#1 Automatische verlichting

Bij het woord domotica denken de meeste mensen eerst aan verlichting. Het gebruiksgemak van verschillende lampen te bedienen met één knop staat vaak centraal. Maar met domotica kan je veel verder gaan. Door de integratie van aanwezigheidssensoren in elke kamer, hoef je zelfs geen drukknop meer te gebruiken. Het domoticasysteem detecteert automatisch wanneer iemand aanwezig is en doet meteen het licht aan.

Dankzij dit systeem blijven er geen lampen onnodig branden. Is de kamer al enkele minuten leeg, dan gaat de verlichting automatisch uit. Op deze manier helpt domotica om energie te besparen.

#2 Licht ter vervanging van een bel

Na een huilbui van ettelijke uren ligt je pasgeboren zoon of dochter eindelijk te slapen. Maar dan gaat de bel … Met domotica kan je het belgeluid (tijdelijk) vervangen door een lichtimpuls. Dat is erg handig wanneer de kinderen al in bed liggen.

#3 Lichtwekker

Je kent waarschijnlijk de Philips Wake-up Light. Deze wekker gebruikt licht om je zachtjes wakker te maken. Dat is ook mogelijk met een domoticasysteem. Gebruik de timer-functie in combinatie met een dimmer om ‘s ochtends het licht als wekker te gebruiken. Bij domoticasystemen als Loxone heb je tevens de mogelijkheid om dit te koppelen aan het openen van de gordijnen of het afspelen van een good morning playlist.

#4 Verwarming verlagen bij een openstaand raam

Een kamer verwarmen wanneer er een raam openstaat is als geld (letterlijk) door ramen en deuren naar buiten smijten. Domotica vormt hier een oplossing. Door magneetcontacten in de ramen weet het domoticasysteem wanneer er een raam openstaat. Om op verwarmingskosten te besparen, wordt de verwarming in die specifieke kamer automatisch enkele graden verlaagd. Zo helpt domotica jouw stookkosten te verlagen.

#5 Verwarmen met gratis zonne-energie

De zon produceert heel wat warmte, zelfs in de winter. Dus waarom zou je deze gratis energie niet gebruiken? Domotica combineert zonwering en verwarming om steeds de juiste temperatuur te hebben – en dit zo efficiënt mogelijk. Zo wordt de energie van de zon gebruikt om een kamer op te warmen. Is de gewenste temperatuur bereikt? Dan gaat de zonwering omlaag om een oververhitting tegen te gaan. Alles gebeurt automatisch. Domotica helpt je verwarmingskosten te besparen op automatische piloot.

loxone domotica app

#6 Gepersonaliseerde scènes

Iets waar Loxone en andere domotica-specialisten veel belang aan hechten, zijn gepersonaliseerde scènes. Deze scènes combineren verlichting, verwarming, audio en andere technieken voor een bepaalde situatie of stemming.

Volgende voorbeelden dit duidelijk maken:

  • Een TV-scène, waarbij de verlichting in de woonkamer wordt gedimd, de verwarming een graadje hoger gaat en het surround systeem wordt geactiveerd.
  • Een kook-scène, waarbij de juiste lampen in de keuken gaan branden en jouw favoriete radiostation begint te spelen.
  • Een feest-scène, ideaal wanneer je gasten ontvangt. De ventilatie gaat een trapje hoger en er wordt een party-playlist afgespeeld.
  • Een nood-scène, die als paniekknop fungeert. De zonwering gaat omhoog, alle lichten springen aan en er klinkt een noodsignaal om inbrekers af te schrikken.

#7 Slimme tuinberegening

Heb je geen groene vingers? Dan is domotica misschien wel iets voor jou. Domotica kan jouw tuinbesproeiing afstemmen op het weerbericht. Gaat het bijvoorbeeld vanavond regenen, dat wordt de besproeiing uitgesteld, zodat de planten niet te veel water krijgen. Indien het drie dagen of langer droog is, wordt de besproeiing wel geactiveerd. Een domoticasysteem doet dit automatisch, zelfs wanneer je op vakantie bent.

#8 Goedkope elektriciteit

Domotica helpt om de energievraag van de woning te balanceren. Zo kunnen wasmachines en droogkasten pas geactiveerd worden wanneer het voordelige nachttarief start. Op dezelfde manier wordt er met zonnepanelen omgegaan. Stel dat je een elektrische wagen wil opladen, dan zorgt het intelligent laadsysteem van domotica (bv. van Loxone) dat de zelf-geproduceerde stroom optimaal wordt ingezet.

#9 Herinneringsfunctie

Voor vergeetachtige mensen is domotica ideaal. Je krijgt bijvoorbeeld een melding wanneer ‘s avonds de garagepoort nog open staat. Daarnaast kan je dakramen automatisch laten sluiten wanneer het begint te regenen. Verder heb je de mogelijkheid om timers in te schakelen, die jou melding geven wanneer bv. de cake uit de oven moet. Kortom: met domotica in huis zal je niets meer vergeten.

#10 Beveiliging (van op afstand)

Heel wat domoticasystemen gebruiken elektronische sleutels. Deze bieden allerlei voordelen. Zo wordt er een database bijgehouden van alle contactmomenten. Bovendien heeft elke sleutel een unieke code, die niet kan worden nagemaakt. Deze elektronische sleutel is dus erg handig voor de beveiliging van jouw woning of onderneming.

Nog een vorm van beveiliging zijn gestuurde sloten en intercoms. Met een video-intercom aan de deur zie je wie er aanbelt – zelfs wanneer je niet thuis bent (indien het domoticasysteem een smartphone app heeft). Daarna kan je vanop afstand de deur openen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.