Tips om Ramen te Kiezen

Ben je ramen aan het kiezen voor een nieuwbouw? Of zijn je oude ramen aan vervanging toe? Dan kan je misschien een aantal tips gebruiken om wegwijs te geraken in het uitgebreide aanbod ramen en profielen.

Hout, PVC of aluminium?

De meest gebruikte materialen voor ramen zijn hout, PVC en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen. Maar ook het uitzicht speelt een belangrijke rol. Zo worden aluminium ramen vaak in een moderne woning gebruikt, terwijl men in een landelijke stijl vaak voor hout kiest.

  • Hout is een prachtig natuurproduct met een warme uitstraling. Je kan ze eenvoudig een nieuw kleurtje geven. Dit is tevens ook het grootste nadeel, want houten ramen moeten na enkele jaren opnieuw geschilderd worden.
  • Aluminium is erg onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Met aluminium kan men erg platte profielen maken – perfect voor een strakke look. Aluminium is wel een van de duurdere materialen voor ramen.
  • PVC is ook bijzonder onderhoudsvriendelijk, maar iets minder duurzaam dan aluminium. Dit materiaal is wel een pak goedkoper.

Kleuren

Ook op het vlak van kleuren is er een overvloed aan keuze. Houten ramen kan je makkelijk zelf een kleurtje geven, maar bij PVC en aluminium moet je dit op voorhand kiezen. Gelukkig zijn alle kleuren van de regenboog mogelijk. Er zijn bijvoorbeeld klassieke tinten zoals wit en grijs, maar ook opvallende kleuren zoals rood en oranje. Deze keuze zal grotendeels afhangen van je bouwstijl en de kleuren van je baksteen en dakpannen. Complementaire tinten maken van alles een mooi geheel.

Vast of open?

Nog een belangrijke beslissing die je zal moeten nemen; kies je voor vaste ramen of modellen die open kunnen?

Vaste ramen hebben twee belangrijke voordelen; ze zijn goedkoper en isoleren het best. Daartegenover staat dat je ze moeilijker kan poetsen, zeker voor ramen op de 1e of 2e verdieping. Ook op het vlak van verlichting (als er geen ventilatiesysteem aanwezig is) zijn vaste ramen een minder goede keuze.

Daarnaast zijn er nog verschillende soorten venstersystemen:

  • Draairamen kunnen naar binnen of naar buiten opendraaien. Zo kunnen ze makkelijker gepoetst worden.
  • Valramen (ook wel kiepramen genoemd) hebben scharnieren onderaan waardoor het raam verticaal opendraait. Deze variant is ideaal om te verluchten, maar is ook moeilijker om schoon te maken.
  • Draai-kiepramen combineren bovenstaande modellen. Ze kunnen zowel verticaal als horizontaal opengaan.
  • Schuiframen bestaan uit twee (of meer) panelen die naast elkaar geschoven kunnen worden. Deze ramen worden vaak aan de tuinzijde gebruikt.

Dubbele of driedubbele beglazing?

Enkelvoudige beglazing wordt soms nog in oudere gebouwen gebruikt, maar tegenwoordig schakelen de meeste mensen over op dubbele of driedubbele beglazing. Deze glazen isoleren veel beter, waardoor je heel wat geld op je energiefactuur kan besparen. Neem daarom een kijkje naar de K- of U-waarde van het glas. Des te lager deze waarden, des te beter (helaas gaat het prijskaartje wel omhoog).

Tenslotte kan je ook  kiezen voor speciale varianten, zoals zonwerende beglazing. Deze ramen zijn semi-transparant en vermijden inkijk van buren of voorbijgangers. Ook veiligheidsglas behoort tot de mogelijkheden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.