Welke pvc ramen kiezen: enkele tips

Pvc blijft een van de meest geliefde materialen voor buitenschrijnwerk. Kunststof ramen en deuren zijn namelijk een uitstekende keuze voor zowel nieuwbouw als renovaties.

Tijdens het aankoopproces moet je wel een paar belangrijke beslissingen maken. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Voordelen van pvc

Er zijn verschillende redenen om voor dit materiaal te kiezen:

 • Aantrekkelijk prijskaartje (t.o.v. aluminium en hout)
 • Uitstekende isolatie
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Ruime keuze aan kleuren
 • Lange levensduur
 • Ook verkrijgbaar in houtlook
pvc ramen grijs

Zo kies je de beste pvc ramen voor jouw woning

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe pvc ramen, zal je allerlei knopen moeten doorhakken. Daarom kan het nooit kwaad om op voorhand over volgende zaken al eens na te denken:

1. Raamtype

Bepaal eerst welk soort raam je nodig hebt. Zoek je een vast raam, eentje met een draai/kiep mechanisme of een groot schuifraam?

Dit is vaak een praktische keuze. Een groot schuifraam aan het terras is bijvoorbeeld erg leuk in de zomer. Een kiepraam in de badkamer is dan weer handig om deze ruimte snel ter verluchten.

Let wel op dat het raamtype een invloed heeft op de prijs. Een vast raam is goedkoper dan een dubbel draai/kiepraam, omdat de opbouw veel eenvoudiger is.

2. Afmetingen

Je pvc ramen worden gefabriceerd naargelang de afmetingen van de raamopening. Het is dus belangrijk om alles nauwkeurig op te meten.

Als je een bestelling plaatst bij een bedrijf dat zich specialiseert in buitenschrijnwerk, dan zal een medewerker langskomen om deze meting uit te voeren. Wanneer je voor een zelfbouwpakket kiest, moet je dit zelf doen.

3. Profielen

Wist je al dat er verschillende soorten kunststof raamprofielen bestaan?

Het meest opvallende verschil zit aan de buitenkant. Sommige kunststof profielen hebben een heel strakke uitstraling, terwijl andere eerder in een klassieke of landelijke woning passen. Voor elke architectuurstijl is er een passende oplossing.

Een van de belangrijkste verschillen zit aan de binnenkant. De samenstelling en opbouw van het profiel bepaalt de isolatiegraad, die getoond wordt aan de hand van de Uf-waarde. Sommige profielen isoleren beter dan andere. Dat is belangrijk wanneer je een passieve of nulenergiewoning wil bouwen. Superisolerende pvc profielen met driedubbele beglazing kosten wat meer, maar deze investering betaalt zich na verloop van tijd terug via een verlaging van je verwarmingsfactuur.

4. Kleur(en)

Pvc ramen zijn verkrijgbaar in tientallen kleuren. Dat gaat van klassiekers zoals wit, crème, zwart en antraciet, tot gewaagde tinten zoals blauw of rood.

Aan de hand van de RAL kleurcode zorg je ervoor dat de profielen exact dezelfde kleur hebben als ander buitenschrijnwerk, zoals de voordeur of een pergola.

Sommige fabrikanten bieden kunststof profielen in een duo-kleur aan. De binnenkant krijgt dan een andere kleur dan de buitenkant.

5. Extras

Tenslotte zijn er nog een paar optionele extra’s mogelijk, bijvoorbeeld:

 • Een vakverdeling in het glas
 • Een ventilatierooster in het raamkader
 • Speciale raamkrukken (met of zonder sleutel)
 • Kierafstandshouders
pvc kunststof schuifraam

Aankooptips

 • Er zijn allerhande premies beschikbaar voor de installatie van energiezuinige ramen in bestaande woningen. Informeer jezelf bij je stad of gemeente.
 • Vraag steeds een offerte op bij meerdere leveranciers. Zo kan je al gauw honderden euro’s besparen.
 • Vergelijk deze offertes op een correcte manier. Controleer of alles is inbegrepen. Soms zijn er onverwachte meerkosten.
 • De periode rond Batibouw is een uitstekend moment om een bestelling te plaatsen, omdat de meeste bedrijven dan hoge kortingen geven.
 • Maak steeds een afweging tot de meerkost voor een hogere isolatiegraad en de ROI hiervan. Sommige investeringen zijn simpelweg het geld niet waard.
pvc ramen kiezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.