De verandadroom leeft bij heel wat mensen. Misschien ook bij jou? Als je van plan bent om volgend jaar (of later) een veranda te bouwen, dan lees je best even dit artikel door. Hier vind je enkele handig tips om meer uit jouw nieuwe leefveranda te halen.
Houd rekening met de afmetingen
Ga even naar het terras en teken op de grond een kader van 3 x 5 meter. Dat ziet er op het eerste zicht niet groot uit. Toch is deze ruimte – wanneer je hier een veranda zet van 3 x 5 meter – verrassend groot. Dat komt omdat een veranda veel licht binnenlaat en meestal een hoog plafond heeft. Ze oogt dus veel ruimer. Dat is dus iets om in je achterhoofd te houden wanneer je een veranda gaat kopen. Want zoals je weet: elke vierkante meter extra vertaalt zich in een hogere prijs!
Kies voor energiezuinigheid
Een woonveranda bestaat grotendeels uit glas. Om te vermijden dat je stookkosten de pan uit swingen, kies je best voor superisolerende beglazing. Dit glas bestaat uit twee of drie lagen met daartussen een edelgas. Deze structuur houdt de warmte binnen en voorkomt te veel warmteverlies.
Naast glas wordt een veranda opgebouwd uit profielen in kunststof of aluminium. Moderne verandaprofielen bestaan uit verschillende kamers en voorkomen op deze manier koudebruggen. Het is dus de moeite waard om te investeren in isolerende profielen.
Denk aan koeling
De grote glaspartijen zijn heel leuk. Maar ze hebben één nadeel: het kan snel te warm worden in je veranda. Denk daarom aan koeling. Dat kan op een passieve manier, door middel van gordijnen of screens, of op een actieve manier, via een airconditioning. Natuurlijk is deze tweede manier efficiënter. Hoewel: je stroomverbruik gaat ook omhoog.
Tip: tegenwoordig zijn er ook omkeerbare airco’s op de markt. Deze toestellen kunnen zowel koelen als verwarmen. Op deze manier kan je de airco het hele jaar door gebruiken.
Voorzie stopcontacten
Of je de veranda nu gebruikt als extra woonkamer, speelkamer of bureau: voorzie zeker voldoende stopcontacten. Er zijn immers verschillende toestellen die stroom nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan vloer- en tafellampen, een audiostreamer, een WiFi-versterker, enz.
Er is een meldingsplicht
Voor de bouw van een veranda heb je geen bouwvergunning nodig. Er is wel een meldingsplicht. Concreet wil dit zeggen dat je werken tot een max. oppervlakte van 40 m² moet melden aan de gemeente (via een formulier). Na 20 dagen kan je met de werken starten.
Kies een kleur
Een van de zaken die de stijl van jouw veranda bepaalt, naast het type profielen natuurlijk, is de kleur. Bij de meeste verandaspecialisten kan je kiezen tussen alle RAL kleuren. Een groot deel van de bouwers kiezen dezelfde kleur als hun ramen. Ben je niet zeker van de kleur? Vraag dan een stalenkaart.
Combineer met een pergola
Denk je eraan om de veranda te combineren met een terrasoverkapping? Dan is een aanpalende pergola een goed idee. Door deze mee bij het ontwerp van de leefveranda op te nemen, vormt alles een mooi geheel. Zomer of winter, warm of koud: met een veranda-pergola combinatie geniet je het hele jaar door van jouw tuin.
Vraag meerdere offertes op
Nog een goed idee: vraag bij verschillende verandabouwers een offerte. Vaak zit er een prijsverschil tussen de verschillende firma’s.
Prijs is natuurlijk niet de enige doorslaggevende factoren. Kijk ook naar de kwaliteit van het materiaal, de ervaring van de onderneming en de aangeboden service. Ook de timing speelt voor sommige mensen een rol.