De absolute schoonheid van woningen in de Vlaamse stijl

Wie een woning gaat bouwen heeft verschillende architecturale stijlen om uit te kiezen. Ga je voor strak modern, eigentijds of een cottage? Ook de Vlaamse stijl is zeker het overwegen waard. Want die is ronduit prachtig.

Wat is de Vlaamse stijl?

Woningen in de Vlaamse stijl hebben een landelijke uitstraling. Meestal bestaat de gevel uit bakstenen met een beige/lichtbruin/lichtrood kleurenpalet, zoals oude paapsteen of oude Beerse. Dat kunnen nieuwe stenen of recuperatiestenen zijn. Kaleiwerk sluit ook mooi aan bij deze architectuur. Gevelankers maken het geheel af.

Voor de bekleding van het schuine dak zijn dakpannen een voor de hand liggende keuze, hoewel sommige woningen (deels) een rieten dak hebben. Dakkapellen komen ook vaak terug. En natuurlijk mogen we de schoorsteen niet vergeten.

De Vlaamse stijl wordt ook getypeerd door het buitenschrijnwerk. Denk aan steellook ramen met vakwerk en massief houten voordeuren en poorten. Ten opzichte van moderne woningen zijn de raamopeningen eerder aan de kleine kant.

woning vlaamse stijl
villa vlaamse stijl
huis in vlaamse stijl met brede houten voordeur

Woningen in de Vlaamse stijl verdienen ruimte

Deze woonstijl komt het best tot haar recht in een open bebouwing, omringd door veel groen. Het is een knipoog naar de boerderijen van vroeger. Voor een halfopen of gesloten bebouwing is de Vlaamse stijl een minder goede optie.

architectuur vlaamse stijl woning met dakpannen en rieten dak
landelijke woning in vlaamse stijl

Ideaal voor renovaties

De Vlaamse stijl is perfect geschikt voor renovatieprojecten. Je kan bijvoorbeeld een oude hoeve kopen en die helemaal opknappen: de gevel na-isoleren en kaleien, superisolerende beglazing plaatsen met steellook profielen, het interieur opfrissen, enz.

Toch kiezen sommige mensen voor een nieuwbouw in de Vlaamse stijl. Er zijn gelukkig verschillende nieuwe bouwmaterialen verkrijgbaar met een authentieke uitstraling, van dakpannen tot verlichtingsarmaturen en vloertegels. Op deze manier kan je zonder problemen een woning bouwen die aan de huidige normen voldoet op het vlak van comfort en energie.

woning in vlaamse stijl tussen het groen
landelijke villa met grote tuin

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.