Afval thuis sorteren – enkele ideeën

Help het milieu een handje en sorteer thuis je afval. Zo gaat de recyclage een pak vlotter, en verzeker je een groene toekomst voor onze (klein)kinderen.

Afval thuis sorteren is niet meteen de leukste zaak. Maar in dit artikel vind je wel een paar ideeën om afvalcontainers en vuilbakjes in je woning of tuin te gebruiken. Van enkele ‘verstoptrucjes’ tot tips om geurtjes te voorkomen.

Omkasting voor afvalcontainers

De meeste huiseigenaars krijgen van hun gemeente een mobiele container voor hun afval. Eentje voor restafval, en misschien ook een exemplaar voor gft of papier en karton.

Spijtig genoeg zijn deze afvalcontainers een doorn in het oog van elke tuinliefhebber. Daarom doe je er goed aan om ze te verstoppen. Maak bijvoorbeeld een houten omkasting – eventueel in hetzelfde materiaal als het tuinhuis of een omheining, zodat alles bij elkaar past. Voorzie bovenaan een openklapbaar deksel om makkelijk iets in de container te werpen, en vooraan deurtjes om de container eruit te rijden.

Er bestaan reeds bouwpakketten voor dit soort omkastingen. Maar wie een beetje handig is, kan bij een doe-het-zelf zaak hout kopen en voor een fractie van de prijs zo’n tuinkast bouwen.

houten omkasting voor afvalbakken in de tuin

Design afvalemmers

Van de keuken tot de badkamer en je thuiskantoor; in verschillende kamers heb je een afvalemmer of prullenbak nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel design modellen van merken als Brabantia, Zone Denmark en Joseph Joseph. Die werden met veel oog voor detail en gevoel voor esthetiek vormgegeven. En het resultaat mag gezien worden.

Wil je een echte design statement maken? Koop dan een moderne afvalemmer in een opvallende kleur. Erg leuk als kleuraccent.

Tip: een afvalemmer met meerdere compartimenten is super handig, omdat je het afval meteen kan sorteren.

design afvalemmer op pootjes voor stenen keukeneiland

Batterijbakje

Batterijen vinden we overal; in afstandsbedieningen, kinderspeelgoed, rookmelders, zaklampen… Omdat ze schadelijk zijn voor het milieu, mag je ze niet zomaar bij het restafval gooien. Lege batterijen moet je naar een Bebat inzamelpunt brengen. Daar worden ze gerecycleerd.

Zet hiervoor een klein afvalbakje in de berging, of gebruik een lade organizer in een dressoir om de lege batterijen bij elkaar te houden. Je kan ook een kartonnen inzameldoosje aanvragen bij Bebat.

Afvalbakje voor etensresten

Heb je een compostbak in de tuin? Dan hoef je aardappelschillen, groente-eindjes en andere etensresten niet bij het restafval te gooien. Verzamel alles in een klein gft-bakje op het aanrecht en breng het naar de compostbak.

Dit bakje hoeft geen lelijke plastieken doos te zijn. Nee hoor, er zijn ook stijlvolle exemplaren verkrijgbaar die perfect in je keuken passen. Van moderne designs tot retro minivuilbakjes, er is voor ieder wat wils.

Goed om te weten; sommige modellen hebben een geurfilter of een geurdichte afsluiting. Zo heb je geen last van vieze geurtjes in je woning.

design afvalbakje voor etensresten o het aanrecht in de keuken

Afvaltassen

Tenslotte komen afvaltassen van pas. Denk bijvoorbeeld aan een stevige plastic tas voor je lege flessen en glazen potten. Die neem je makkelijk mee naar de glasbol.

Nog meer afvalbak tips

  • Strooi wat soda of kattenbakvulling in een vuilbak of vuilzak om geurtjes te absorberen.
  • Zet een gft-container niet in de zon, maar op een koele, schaduwrijke plaats.
  • Leg een stukje krantenpapier onderaan de vuilbak om te vermijden dat vuil vastkoekt.
  • Wikkel de resten van groente, fruit, vlees en vis in krantenpapier, voordat je het weggooit.
  • Kies de juiste grootte. Een te grote bak is minder snel vol, waardoor het afval langer blijft staan. Dat kan voor nare geuren en overlast zorgen.
  • Pedaalemmers zijn niet alleen handig, maar ook hygiënisch.
  • Gebruik eventueel een blikjespers om plaats te besparen in je pmd-zak.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.