Badkamerkastjes kopen: tips & inspiratie

Bij de inrichting van een badkamer starten we meestal met de kastjes. De badkamerkasten bepalen nu eenmaal in grote mate de uitstraling van deze ruimte.

Een keuze maken is allerminst eenvoudig. Want het aanbod is overweldigend. Daarom vind je in dit artikel een paar tips en inspiratie om de perfecte badkamerkasten te kiezen.

Modern, landelijk of een andere stijl

Jouw zoektocht naar de perfecte badkamerkastjes start bij de ontwerpstijl van je badkamer. Je wil natuurlijk dat alles bij elkaar past. Moderne kastjes passen bijvoorbeeld niet in een landelijke badkamer.

Gelukkig hebben de meeste badkamerwinkels een uitgebreid assortiment aan collecties in diverse stijlen. Modern, landelijk, klassiek, Scandinavisch, industrieel noem maar op.

Materialen

Badkamermeubels kunnen we onderverdelen in twee materiaalsoorten; massief hout of samengesteld hout.

Massief hout

Massief houten badkamerkasten zien er altijd prachtig uit. Ze zorgen voor een luxe uitstraling. Eik blijft een populaire keuze, maar er zijn nog andere houtsoorten om uit te kiezen zoals teak en ipé.

Massief hout is wel iets gevoeliger voor vlekken. Daarom moet je het regelmatig behandelen. Je kan ook voor een totale make-over kiezen en het hout opschuren en nadien terug vernissen.

Samengesteld hout

Naast massief hout gebruikt men dikwijls samengesteld plaatmateriaal in badkamers, zoals HDF of MDF. Dat is soms iets goedkoper.

Deze materialen krijgen steeds een afwerking in melamine, laminaat of lakwerk. Er is een hele reeks kleuren om uit te kiezen, van mat zwart tot glanzend wit. Heb je liever een opvallende kleur? Ook pastelgroene of felrode kastjes zijn verkrijgbaar.

Samenstelling & afmetingen

Van zodra je een stijl, materiaal en kleur in gedachten hebt, kan je effectief de juiste modellen selecteren. De meeste collecties bevatten kolomkasten, wastafelkasten en spiegelkasten in verschillende breedtes.

Voordat je een combinatie maakt, meet je eerst de beschikbare ruimte op. Dan weet je wat bv. de maximale breedte is voor de wastafels. Houd ook rekening met wat vrije ruimte tussen de verschillende elementen. Een kolomkast die amper 10 cm naast een toilet staat is niet mooi.

Tenslotte maak je best een inventaris van alle spullen in je badkamer. Heb je bijvoorbeeld een grote voorraad badhanddoeken, dan is een extra brede kolomkast misschien wel handig.

Is maatwerk de moeite?

Sommige mensen stappen naar een schrijnwerker en vragen om badkamerkasten op maat te maken. Dat is een goede oplossing wanneer je heel specifieke wensen hebt, en bijvoorbeeld op zoek bent naar een wastafel die perfect tussen het bad en een muur past.

Toch is voor de meeste kopers dit maatwerk een overbodige luxe. Er zijn namelijk zoveel modellen op de markt dat er voor elke badkamer een overvloed aan keuze is. Goed rondkijken is dus de boodschap.

Tips om badkamerkastjes te kopen

Tenslotte nog een paar nuttige tips:

  • Open kastjes zijn mooi, maar kunnen voor een rommelige indruk zorgen. Kasten met deurtjes zijn waarschijnlijk een betere keuze.
  • Heb je een kleine badkamer? Kies dan voor een lichte kleur en een glanzende afwerking. Zo lijkt de ruimte groter.
  • Bij hangkasten controleer je of de muur het gewicht kan dragen (bij gipskarton).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.