Houten bijgebouwen in landelijke stijl om je te inspireren

Een houten bijgebouw in de tuin is meer dan een opslagruimte. De meeste mensen voorzien hier ook ruimte voor een tuintafel met bijpassende stoelen, of een loungeset. Je kan er zelfs een echte wellnessruimte van maken met een Finse sauna en een jacuzzi. Kortom; een houten bijgebouw is multifunctioneel.

Heb je een woning in een landelijke stijl? Dan wil je waarschijnlijk een houten bijgebouw dat hierbij past. Om je te inspireren heb ik enkele voorbeelden verzameld. Uit onderstaande foto’s haal je misschien nog leuke ideetjes voor jouw persoonlijke bijgebouw.

Het leuke aan deze bijgebouwen is dat je ze kan gebruiken voor diverse toepassingen. Je kan de helft als bergruimte inrichten, en de andere helft als ontspanningsruimte. Soms doet een houten bijgebouw zelfs dienst als poolhouse of als overkapping voor een zwembad. Je kan het zelfs inrichting als thuiskantoor. Dat is heerlijk werken, met zich op je tuin.

Qua dakbedekking is er enorm veel keuze. Een rieten dak is perfect voor een landelijke uitstraling. Maar je kan ook opteren voor dakpannen of leien. Platte daken zijn geen goede match voor houten bijgebouwen in een landelijke stijl.

Ben je een beetje handig? Doe-het-zelvers kunnen makkelijk zelf een houten bijgebouw maken. Bij de houthandel en bouwhandel vind je alle materialen, zoals houten balken, dakisolatie, dakpannen, chape, vloertegels… Voorzie ook elektriciteit en water voor extra comfort. In een gesloten bijgebouw (met ramen en deuren) kan je een warmtepomp plaatsen als verwarming en koeling.

Indien mogelijk kies je best voor hardhout. Dat is veel beter bestand tegen neerslag en vriestemperaturen, waardoor je minder tijd moet spenderen aan het onderhoud van je houten bijgebouw. Aan dit voordeel hangt wel een hoger prijskaartje. Mag het wat budgetvriendelijker? Dan kan je goedkopere houtsoorten gebruiken en die regelmatig vernissen.

Je hebt misschien ook al gemerkt dat steellook ramen met vakwerk erg populair zijn. Deze zwarte ramen contrasteren mooi met de houten muurbekleding.

De prijzen van houten bijgebouwen variëren sterk. Dat komt omdat er enorm veel mogelijkheden zijn qua afmetingen, materialen, vormen, voorzieningen, enz. Reken op zo’n €7.500 voor een bouwpakket van 3 x 5 meter in eik. Wil je een gepersonaliseerd ontwerp, dan betaal je een veelvoud. Prijzen voor maatwerk starten vanaf €10.000 maar kunnen oplopen tot meer dan €50.000 voor de meest exclusieve houten bijgebouwen op maat.

Een landelijk bijgebouw in hout is sowieso een meerwaarde voor je woning. Want dankzij deze plek geniet je nog meer van je tuin. En als je ooit beslist om je huis te verkopen, dan zal de verkoopprijs altijd een beetje hoger liggen door deze troef.

One reply on “Houten bijgebouwen in landelijke stijl om je te inspireren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.