Een vrijstaand bad is het toppunt van luxe

De uitstraling van een badkamer wordt grotendeels bepaald door de materialen. Denk bijvoorbeeld aan een natuursteen vloer, massief eiken kastjes en messing kraanwerk. Maar ook het bad speelt een belangrijke rol. Vooral vrijstaande baden geven een luxueuze uitstraling aan je badkamer.

De schoonheid van een vrijstaand bad

Een vrijstaand bad doet ons denken aan de chique herenhuizen van vroeger. Het geeft een extra cachet aan de ruimte en creëert een elegante sfeer. Als blikvanger is een vrijstaand bad de perfecte keuze. Zeker wanneer je kiest voor een echt designmodel of een vintage badkuip op pootjes.

modern vrijstaand bad ovaal wit

Vele stijlen

Bij weinig baden is er zo’n grote variatie aan ontwerpstijlen en kleuren als bij vrijstaande baden. In moderne badkamers zijn de strakke modellen erg geliefd. Die hebben een sober lijnenspel. Vaak kiest men voor een contrastkleur, zoals zwart. Maar er zijn ook echte eyecatchers verkrijgbaar in een rode, groene of blauwe kleur – ideaal als je een kleuraccent in je badkamer wil.

Daarnaast kiezen heel wat mensen voor een retro vrijstaand bad op pootjes. Die heeft een klassieke uitstraling. Het lijkt op een stukje antiek, maar is wel degelijk gemaakt met de modernste productietechnieken en materialen.

Wist je trouwens dat er verschillende vormen zijn? Naast de rechthoekige baden zijn er ook ovale vrijstaande baden. Die zien er erg sierlijk uit. En tegenwoordig duiken ronde baden steeds vaker op. Die zijn handig als de beschikbare ruimte beperkt is.

Het kraanwerk is al bijna even belangrijk als het bad zelf. Want het moet natuurlijk bij de ontwerpstijl aansluiten. Gelukkig is er een grote keuze aan vrijstaande badkamerkranen, van minimalistisch design tot vintage charme.

retro badkuip vrijstaand in vintage badkamer

Enkele aandachtspunten

Droom je van een vrijstaand bad in je badkamer? Houd dan rekening met onderstaande zaken:

  • Dit bad vraagt voldoende ruimte. Ze is dus niet geschikt voor kleine badkamers. Want een vrijstaand bad dat te dicht tegen een muur en andere meubels staat, is niet mooi. Zorg ervoor dat het kan ‘ademen’.
  • Denk op voorhand na over de locatie van het bad en de kraan. De loodgieter moet namelijk in de vloer een wateraansluiting en -afvoer voorzien.
  • Vrijstaande baden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals acryl, solid surface, plaatstaal… Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Laat je dus adviseren door de badkamerwinkel om een juiste keuze te maken.
rond vrijstaand bad met messing kranen

Hoeveel kost een vrijstaand bad?

Een doorsnee vrijstaand bad kost tussen de €1.500 en €2.500.

Natuurlijk zijn er ook goedkopere modellen en echte designbaden die een veelvoud kosten. De prijs hangt af van diverse factoren, zoals het formaat, het materiaal, de ontwerpstijl en de afwerking.

Opgelet; deze prijs is zonder installatie en kraanwerk.

design bad vrijstaand met zwarte lamellen

Afmetingen van een vrijstaand bad

De meeste exemplaren zijn ongeveer 170 x 75 cm groot. Dat is ruim voldoende om languit te genieten. Wil je toch meer plaats? Kies dan voor een extra groot vrijstaand bad van 200 of 220 cm.

klassiek vrijstaand bad wit

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.