Brandveilig wonen: een handige checklist

Op woonmooi.be vind je vooral inspiratie voor de esthetische kant van onze woningen, zoals verlichtingstips, trendkleuren, enz. Maar er is ook een praktische kant. Zoals de brandveiligheid van onze woningen.

De kans op een woningbrand is misschien vrij klein, toch doen we er goed aan om dit risico verder te verkleinen. Want een ongeluk is snel gebeurd. En de gevolgen zijn heel groot.

Daarom vind je hieronder een handige checklist voor een brandveilige woning:

Rookmelders

Sinds 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle Belgische woningen. Op elke verdieping moet er minstens eentje hangen. Dat geldt ook voor ruimtes die rechtstreeks toegankelijk zijn (dus niet via een ladder of valluik), zoals een kelder of zolder.

Er zijn thermische en optische rookmelders. Thermische rookmelders detecteren warmte. Dus wanneer de temperatuur aanzienlijk stijgt in een kamer zal deze in werking treden. Een optische rookmelder gebruikt infraroodstralen. Wanneer deze stralen doorbroken worden door rook, dan gaat het alarm af. Wat is nu beter? De voorkeur van de brandweer en andere brandveiligheidsinstanties gaat uit naar de optische rookmelders. Omdat thermische rookmelders vaak te laat zijn. Zij gaan pas af wanneer de brand al vergevorderd is. De sluipmoordenaar is echter de rook, en optische rookmelders detecteren deze beduidend sneller t.o.v. thermische rookmelders.

loxone slimme rookmelder

Brandblusapparatuur

Het is altijd een goed idee om een brandblusser in huis te hebben. Op deze manier kan je snel handelen indien er toch een brand uitbreekt.

Zorg er wel voor dat de brandblusser op een makkelijk toegankelijke plaats staat. Dus niet helemaal achteraan een bergkast. Controleer ook even de houdbaarheidsdatum, want de meeste brandblussers zijn slechts beperkt houdbaar.

Daarnaast koop je best nog een blusdeken. Dat is handig om een kleine (keuken)brand te blussen of wanneer iemands kleding in de brand staat.

Voor appartementen het belangrijk dat er een droge blusleiding aanwezig is in het gebouw en dat deze frequent onderhouden wordt. Droge blusleidingen zijn verplicht voor gebouwen die hoger zijn dan 20 meter. Ze stellen de brandweer in staat om sneller te handelen. En zoals je weet: elke seconde telt. Deze leidingen zijn dus absoluut essentieel voor de brandveiligheid van appartementen.

Elektrische toestellen

Heel wat branden starten met een kortsluiting. Voor een brandveilige woning is het dus belangrijk dat je elektrische installatie aan alle veiligheidsnormen voldoet. Daarom moet die gekeurd worden. Heb je recent enkele aanpassingen gedaan (bijvoorbeeld een uitbreiding voor een nieuwe garage), dan is een herkeuring aanbevolen.

Daarnaast moet de woning beschermd zijn met een aardlekschakelaar. Een aardlekschakelaar beperkt het brandgevaar en beschermt je tegen elektrocutiegevaar.

Bij een lange afwezigheid, bijvoorbeeld een vakantie, haal je best de stekkers van elektrische toestellen uit het stopcontact. Doe dat ook tijdens een onweer. Want door een blikseminslag kan kortsluiting en brand ontstaan.

brandveiligheid keuring cv-ketel verwarming

Verwarming

Brandveilig wonen begint met een goed onderhouden verwarmingstoestel. In België is een keuring van je cv-ketel verplicht. Voor toestellen op stookolie is dit jaarlijks, voor gasketels om de twee jaar.

Denk ook aan andere verwarmingstoestellen in je woning, zoals een haard of kachel. Controleer regelmatig of het toestel correct werkt en de schoorsteen proper is.

Droogkast

Heb je een droogkast? Maak dan regelmatig de stoffilter vrij. Want als deze pluisjes zich opstapelen kunnen ze een brand veroorzaken.

wasmachine en drookast in inbouwkast

Gevaarlijke producten

Licht ontvlambare stoffen, zoals spiritus en benzine, hebben een verhoogd brandgevaar. Bewaar ze daarom in een goed geventileerde ruimte, zoals een schuur, garage of berging.

Gasflessen horen ook niet thuis in de woning. Bewaar ze buiten. Gasflessen moeten bovendien rechtop staan.

Vluchtroutes

Denk goed na over mogelijke vluchtroutes wanneer je de woning moet verlaten. Want door de rookontwikkeling van een brand raak je snel gedesoriënteerd. Zorg er ook voor dat deze vluchtroutes vrij zijn van obstakels.

Nog meer brandveiligheid tips

  • Maak regelmatig de filter van de dampkap schoon, zodat het vet geen vuur kan vatten.
  • Controleer stekkerdozen en verlengsnoeren op beschadigingen.
  • Maak sigaretten uit op een veilige plaats en gooi ze veilig weg.
  • Zet kaarsen op een onbrandbare ondergrond en zet ze niet in de buurt van brandbare materialen.
  • Pas op met elektrische dekens.
  • Bewaar lucifers en aanstekers buiten het bereik van kinderen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.