Design drukknoppen als versiering tegen de muur

Drukknoppen vinden we in elke woning terug. Straffer nog; in elke kamer. Want hoe ga je anders de verlichting bedienen?

De meeste mensen kiezen voor een heel sobere drukknop. Eentje die bijna onzichtbaar is en verdwijnt tegen de muur. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Want tegenwoordig kan je ook design drukknoppen kopen die visueel een pak beter scoren.

basalte sentido design drukknop wit

Drukknoppen als blikvanger

Doorgaans kiest men schakelmateriaal in dezelfde kleur als de muur. Heb je een witte muur, dan plaats je waarschijnlijk een witte drukknop.

Er is dus weinig creativiteit. Spijtig, want een drukknop kan ook een stijlvolle blikvanger zijn. Het Belgische Basalte ontwerpt bijvoorbeeld design drukknoppen met een unieke vormgeving en materiaalcombinaties. Hun Sentido schakelaar is gemaakt uit aluminium en heeft een subtiele lichtlijn tussen de toetsen. Er zijn verschillende kleuren en afwerkingen om uit te kiezen. Je moet dus geen schrik hebben om bijvoorbeeld een koperkleurige designschakelaar tegen een witte muur te bevestigen.

basalte sentido messing drukknop

Less is more

Eén ding hebben alle design drukknoppen gemeen: ze hebben een puur ontwerp, zonder overbodige details. De Loxone Touch Pure is hier een mooi voorbeeld van. Deze drukknop bevat maar liefst 5 zones om verschillende zaken in de kamer te bedienen. Toch ziet het design er heel strak uit. Het motto ‘less is more’ werd hier duidelijk gevolgd.

loxone touch pure drukknop met verlichting

Drukknoppen die een stapje verder gaan

Tegenwoordig gaan drukknoppen veel verder dan je denkt. Zoals de Niko Touchswitch. De voorkant van deze drukknop bestaat volledig uit een ledscherm. Hierdoor is de Touchswitch volledig personaliseerbaar. Je kan de temperatuur regelen, ventilatiestanden selecteren, lichtsferen veranderen, enz.

niko touchswitch drukknop

Een design drukknop kost natuurlijk wat meer dan een klassiek exemplaar. Maar over de levensduur van dit bedieningselement – wat al snel meer dan 20 jaar is – is deze meerprijs verwaarloosbaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.