Inspiratie voor een fitnessruimte thuis

Geen zin om na het werk nog naar een fitnesscenter te rijden? Maak gewoon een fitnessruimte thuis! Dat is helemaal niet zo moeilijk, want met enkele toestellen heb je alle in huis om een krachttraining te doen of jouw conditie te verbeteren.

In dit artikel vind je alvast wat inspiratie voor de inrichting. Je ontdekt ook enkele handige tips om alles op punt te zetten.

Fitnesstoestellen

Er zijn honderd-en-één fitnesstoestellen op de markt. Tenzij je een fortuin wil uitgeven, kan je ze onmogelijk allemaal in huis halen. Toch zijn er enkele toestellen die zeker niet mogen ontbreken. Onze essentials:

Er bestaan ook multi-station home gyms. Deze toestellen laten je toe om meerdere spiergroepen te trainen met één apparaat. Home gyms zijn er in verschillende soorten en maten. Ze zijn niet goedkoop, maar wel voordeliger dan de aankoop van individuele fitnesstoestellen.

Je kan jouw trainingsmateriaal verder aanvullen met bijvoorbeeld een springtouw, een handgrip, enkele gymballen en een houten turnrek tegen de muur.

Tip: controleer de structurele integriteit van je fitnesskamer. Bestaan de wanden uit gipskarton, dan moet je opletten met de bevestiging van muurtoestellen. Dat geldt ook voor het plafond. Een zware bokszak ophangen aan een Gyprocplafond is onmogelijk.

Vloerbekleding

Wie thuis een fitnessruimte maakt, plaatst best voor vloerbekleding die tegen een stootje kan. Zoals rubbertegels. Die barsten niet als je er iets op laat vallen en zijn makkelijk afwasbaar.

Verlichting

Elke fitnesszaak heeft vrij felle verlichting met een koel, wit licht. Dat moet je ook in jouw thuisfitness voorzien. Zorg dat de volledige ruimte mooi egaal verlicht is met behulp van plafondverlichting, tafellampen of vloerlampen. Kies lampen met een hoge kleurtemperatuur (minstens 6.000K).

Muziek

Til jouw prestaties naar een hoger niveau met opzwepende muziek. In een fitnesszaak draag je best een hoofdtelefoon, maar in je home gym doe je lekker jouw zin. Een stereoketen of audiostreamer mag dus niet ontbreken. Ga je de ruimte grondig renoveren? Overweeg dan om luidsprekers in het plafond te verwerken. Dan ben je zeker van een optimale geluidservaring.

Tip: naast een audiosysteem kan je ook een televisie ophangen. Dan heb je wat afleiding terwijl je jezelf afbeult.

Spiegels

Spiegels zijn ideaal om je fysieke vorderingen op te volgen. Maar ze hebben nog een tweede functie; de ruimte optisch vergroten. Want de fitnessruimte wordt meestal in een van de kleinste kamertjes ondergebracht. Dankzij spiegels voelt alles minder claustrofobisch aan.

Ventilatie

Fitnessen zonder zweten? Dat kan niet. Voorzie dus zeker voldoende verluchting. Idealiter is er een mechanische ventilatie in jouw fitnessruimte thuis. Moest dat niet het geval zijn, dan kan je nog steeds een raam openen en een ventilator plaatsen.

Tip: indien de ramen van jouw home gym gericht zijn naar het zuiden, hang je best zonwering op om oververhitting te voorkomen.

Decoratie

Last but not least; decoratie. Maak jouw home fitness compleet met accessoires. Hang bijvoorbeeld enkele posters op van Muhammed Ali, Michael Jordan of Arnold Schwarzenegger. En wat dacht je van een inspirerende quote tegen de muur? Dat kan in de vorm van muurstickers of een print in een kader.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.